Ruokaa hyvässä seurassa
Kantri kävi testaamassa Hyvää ruokaa senioreille -oppaan reseptejä lounasaikaan Lohjan Saukkolassa Seija Iso-Markun keittiössä. Kokeilemassa olivat myös Iso-Markun ystävät Raija Paloniemi ja Anna Heinonen.
Lounaaksi tarjottiin parsakaalikeittoa, espanjalaista munakasta ja talkkuna-rahkapiristyksiä. Lisäpiristyksiä eivät nämä daamit tuntuneet kuitenkaan tarvitsevan, sillä keittiö täyttyi iloisesta turinoinnista ja leppoisasta hyörinästä.
Ruoka maistui, lautaset tyhjenivät eikä ainuttakaan poikkipuolista sanaa ruuista löytynyt. Erityiskiitosta sai jälkiruoka, jossa oli puolukoita, talkkunaa, kermaa ja rahkaa – yksinkertaista mutta hyvää.
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on tehnyt oppaan resepteineen yhdessä Home Instead Seniorihoivan ja ravitsemusasiantuntija Merja Suomisen kanssa.
Opas kokonaisuudessaan on ladattavissa ilmaiseksi netistä. Se löytyy hakukoneesta kätevimmin hakusanalla Hyvää ruokaa senioreille.
Annoksia: 1–2
1 tl rypsi- tai oliiviöljyä pannulle
2 pientä keitettyä perunaa
puolikas pienestä sipulista tai palanen kevätsipulia
puolikas paprika
3 kirsikkatomaattia tai puolikas tomaatti
2 kananmunaa
2 rkl maitoa
rouhittua mustapippuria
suolaa
Pilko kasvikset ja viipaloi peruna. Paista kasviksia ja perunaviipaleita hetki öljyssä. Sekoita kananmunat, maito ja mausteet munakasmassaksi ja kaada kasvisten päälle. Tee paistinlastalla pieniä koloja munakasmassaan, niin se hyytyy hieman nopeammin. Laske lieden lämpötilaa ja laita kansi paistinpannun päälle, niin massa hyytyy helpommin, noin 5 minuutissa. Nauti raikkaan salaatin kera.
Vinkki! Voit maustaa munakasmassan myös teelusikallisella pestokastiketta. Jätä silloin muu suola ja mausteet lisäämättä.
Annoksia: 4
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
800 g parsakaalia
1 l kasvislientä
100 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
1 dl 15% ruokakermaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Pilko sipuli, valkosipuli ja parsakaali. Pane kasvikset kattilaan ja lisää joukkoon kasvisliemi. Keitä kannen alla siihen saakka, että kasvikset pehmenevät.
Lisää kattilaan juusto pieninä paloina ja kerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja kuumenna vielä uudelleen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Annoksia: 4
200 g vaniljarahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl puolukoita
2–3 rkl talkkunaa
tummaa siirappia maun mukaan
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljarahka vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Kokoa juomalasiin kerroksittain rahka-kermaseosta, puolukkaa, siirappia sekä ripottele ½ ruokalusikallista talkkunaa väliin. Kerroksia kannattaa tehdä useampi, niin saat maistuvamman lopputuloksen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

