Yöttömän yön ruokavalio
Ruoka-, kokki- ja puutarhaohjelmat ovat merkittävä osa TV:n ohjelmatarjonnasta. Ne ovat toki ihan hyviä ja niistä saatamme jotakin oppiakin. Ruokakulttuuri korostuu erityisesti ulkomaisissa sarjoissa.
Ulkomaisissa ohjelmissa korostuvat raaka-aineet, miten ja missä kasvikset, liha, kala ja vilja ovat kasvaneet. Oman maan tai alueen raaka-aineet ovat kokkaajien mielestä puhtaita ja terveellisiä. Me olemme olleet siinä uskossa, että vain meidän ruoka on omaa luokkaansa esimerkiksi puhtaudessa. Ruuan kanssa pelataan mielikuvilla. Yhtä totuutta ei taida olla, voimme silti olla oikeassa.
Kotimaisen ruuantuotannon kannattajana minua kiusaa suomalaisissa kokkiohjelmissa, että herkästi hienostellaan ja matkitaan vain ulkomaisia tyylejä. Välimeren ruokavalio toistuu ohjelmissa säännöllisesti. Toki ohjelmissa vilahtaa lähiruokakin, mutta suomalaisen ruokakulttuurin saralla olisi paljon tehtävää. Vaikka kalakukko ja karjalanpiirakka ovat loistavia tuotteita, suomalaisen ruuan perimää (nauris, lanttu, peruna, järvikala, liha, riista, marjat) voisi hyödyntää vielä paljon enemmän.
Välimeren ruokavaliolla kokkaaminen tarkoittaa usein oliiviöljyn käyttöä, pastaa, kalaa ja kasviksia. Ne ovat kaikki hyviä ruuan osasia. Mutta huomaammeko, mitä meillä on ihan lähellä?
Useissa maakunnissa löytyy poikkeuksellisen monipuolinen ruuan valmistuksen raaka-ainekori. Niiden hyvät ominaisuudet tulisi kaivaa näkyviin. Esimerkiksi kylmäpuristettu rypsiöljy vähentää oliiviöljyä tehokkaammin LDL-kolesterolin kertymistä verisuoniin ja sisältää hyviä rasvoja. Kotimaiset raaka- aineet pitäisi nostaa yksi kerrallaan julkisuuteen ja kokkien ruokapöydille.
Uudet EU:n kehittämisrahat ovat kohta haettavissa. Ruokaketjun kehittäjillä on jälleen näytön paikka. Alueiden kehittämisessä tulisi keskittyä nykyisten vahvuuksien vahvistamiseen. Yksi vahvuus on monipuolinen ruokaketju. Ruokaketjulla tarkoitan jatkumoa maatilalta/puutarhasta/kalasatamasta ruuan jalostajalle. Sieltä ketju jatkuu kauppaan ja lopulta kuluttajan lautaselle.
Tavoitteena tulee olla, että suomalaiset kokkaavat ja syövät kotimaista ruokaa ja voivat hyvin. Rakennetaan ”Yöttömän yön ruokavalio”!
Jukka Tuori
agronomi
Huittinen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

