Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tärkeä mahdollisuus maatiloille: Biokaasu sopii erinomaisesti maakaasun korvaajaksi

Biokaasulaitosinvestointien takaisinmaksuaika on lyhentynyt tuntuvasti, kun energia ja lannoitteet ovat kallistuneet. Myös tulevaisuudennäkymät ovat valoisat.

Vaikka henkilöliikenteen onkin linjattu siirtyvän fossiilisista polttoaineista sähköön eikä vielä muutama vuosi sitten vaihtoehtona pidettyyn biokaasuun, biokaasutuotannon näkymät ovat tällä hetkellä erittäin valoisat. Tuotannon kannattavuus on noussut reippaasti ja maatilojen biokaasulaitosinvestointien takaisinmaksuaika on lyhentynyt tuntuvasti aiemmasta (MT 5.10.).

Maatilatason biokaasuinvestointien kannattavuutta on parantanut ennen muuta lannoitteiden ja energian hintojen nousu. Tuotettu kaasu käytetään tiloilla sähkön ja lämmön tuotantoon, ja oheistuotteena saadaan lannoitukseen hyvin soveltuvaa mädätettä. Vaikka hinnat tulevaisuudessa todennäköisesti laskevatkin, arvioidaan ainakin energian olevan tulevaisuudessa tähän asti totuttua kalliimpaa. Lisäksi kysyntä kierrätysravinteille kasvaa neitseellisen fosforin huvetessa.

Nyt on tärkeää, ettei EU ryhdy päätöksillään vesittämään uusiutuvien energialähteiden lupaavaa kasvua.

Bioenergia onkin vahvoilla tilanteessa, jossa ensin koronapandemian jälkeen piristynyt talous sai energian hinnat laukalle ja sen jälkeen Venäjän käynnistämä sota paljasti erityisesti Saksan harjoittaman energiapolitiikan kestämättömyyden.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka EU pönkittikin maakaasun asemaa hyväksymällä heinäkussa sen vihreäksi energiaksi luokittelevan esityksen, maakaasuriippuvuutta pitää Euroopassa nopeasti vähentää. Biokaasu sopii maakaasun korvaajaksi erinomaisesti. Esimerkiksi nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä käyttävät suomalaisvarustamot ovat kertoneet siirtyvänsä biokaasuun heti, kun se on mahdollista sekä saatavuuden kannalta että taloudellisesti. Myös raskaassa liikenteessä ja työkoneissa, muun muassa traktoreissa, biokaasu on toimiva käyttövoima.

Biokaasu on kestävää muillakin mittareilla kuin ympäristön näkökulmasta. Yksi sen vahvuuksista on mahdollisuus paikalliseen tuotantoon. Jo Saksan tekemät energiavalinnat osoittivat sen, miten kestämätöntä on ripustautua harvoihin isoihin energiantuottajiin.

Biokaasu ei ole myöskään tuuli- ja aurinkoenergian tavoin riippuvainen vallitsevista sääoloista. Keinot tuotetun energian varastointiinkin on olemassa ilman kalliita, uusiutumattomista mineraaleista valmistettavia akkuja.

Nyt onkin tärkeää, ettei EU esimerkiksi energian hinnannousun vaikutuksia pehmentävillä päätöksillään ryhdy vesittämään biokaasun tai muidenkaan uusiutuvien energialähteiden lupaavaa kasvua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY