Varusmiesliitto tyrmistyi virka-apuehdotuksesta maataloustöihin – "Varusmiehet eivät ole ilmaista työvoimaa" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Varusmiesliitto tyrmistyi virka-apuehdotuksesta maataloustöihin – "Varusmiehet eivät ole ilmaista työvoimaa"

Keskustelunavaus kertoo lähinnä vajavaisesta ymmärryksestä maanpuolustuksemme kokonaisuudesta, liitto kommentoi.
Pasi Leino
Varusmiehet avustivat muun muassa Pyhärannan ison metsäpalon sammutustöissä kesällä 2018.

Varusmiehet ovat avustaneet poliisia Uudenmaan eristystoimissa ja viime päivinä on keskusteltu paljon myös siitä, miten maatalouden kausityöntekijöiden vajaus saadaan hoidettua tänä vuonna. Viljelyn ja sadonkorjuun onnistumisella on iso merkitys Suomen huoltovarmuudelle.

Viljelijäjärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi MTV:n uutisille perjantaina, että työvoimaa on pakko saada.

"Käytännössä Puolustusvoimat on se ensimmäinen ja viimeinen lukko virka-avun osalta. Kausityöntekijöitä tarvitaan heinä-elokuun huippuvaiheessa noin 16 000 ja muina aikoina vähemmän", Marttila sanoi.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on puolestaan esittänyt, että siviilipalvelusmiehiä ja turvapaikanhakijoita käytettäisiin helpottamaan maatalousyritysten työvoimapulaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho haluaisi työllistää humanitäärisin perustein Suomeen tulleita maahanmuuttajia maatiloille.

Varusmiesliitto tyrmää ajatuksen virka-avusta maatalouteen täysin.

”Varusmiehet eivät ole mitään ilmaista työvoimaa sinne, minne sattuu milloinkin tarvitsemaan, vaan sotilaallista koulutusta saavia asevelvollisia nuoria. Puolustusvoimien viranomaisyhteistyön tehtävä on turvata järjestys silloin kun sille on tarvetta, ei toimia milloin minkäkin etujärjestön mukaisena vuokratyöpalveluna”, kommentoi Varusmiesliiton puheenjohtaja Topi Korpinen liiton tiedotteessa.

"Huoli työvoiman saannista maatiloilla on aito ja akuutti, kun maanviljelijät joutuvat parasta aikaa pohtimaan, kylvääkö edes kymmenien tuhansien arvoisia satoja. Vaikka etujärjestö aiheesta onkin pahalla päällä, tällainen keskustelunavaus kertoo lähinnä vajavaisesta ymmärryksestä maanpuolustuksemme kokonaisuudesta", liiton tiedotteessa todetaan.

Korpisen mukaan työvoimaa tulisi hakea niistä tuhansista suomalaisista, jotka joutuvat etsimään uutta elantoa.

Juttua muokattu 28.3.2020 kello 17.43: Korjattu Mikko Kärnän kannanotto asiaan – hän haluaisi maataloustöihin siviilipalvelusmiehiä ja turvapaikanhakijoita, ei varusmiehiä. Lisätty myös Jussi Halla-ahon kannanotto aiheeseen.

MTV: Uudenmaan rajavalvonnan jälkeen varusmiehet halutaan maatiloille – MTK penää virka-apua, jos työvoimaa ei muuten tule: "On pakko saada työvoimaa kotimaasta"

Lue myös:

Ministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen selvitys: alkutuotantoon tarvitaan pikaisesti 1 500 kausityöntekijää

Tilat odottavat päätöksiä kausityövoimasta: "Ilman kausityövoimaa suuri osa sadosta jää tuottamatta tai korjaamatta, lisäksi moni yritys lopettaa pysyvästi"

Perussuomalaisten Halla-aho haluaa humanitäärisin perustein Suomeen tulleet maahanmuuttajat töihin maatiloille: "Ahkera ja motivoitunut henkilö selviää niistä tehtävistä, joita aiempina vuosina on teetetty kausityöntekijöillä"

Lue lisää

Suomi valitsi aseekseen taistelussa koronaa vastaan hybridistrategian, jossa virusta metsästetään monin keinoin

Keskustan ryhmänvetäjä Kurvinen ajaa koronarajoitusten alueellista porrastamista – "Esimerkiksi ravintolat voisivat olla vapaammin auki alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole"

Aalto-yliopiston tutkija olisi pitänyt tiukat koronarajoitukset voimassa vielä kaksi kuukautta – "Laumasuojan hakeminen levittämällä tahallaan tappavaa virusta olisi eettisesti erittäin arveluttavaa"

50 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan – "Korona tukahdutettava"