Politiikka

Puoluebarometri: SDP ja keskusta parantaneet julkikuvaansa roimasti

Marinin hallitus on nyt mittaushistorian suosituin.
Petteri Kivimäki
Marinin hallituksen suosio murskasi Paavo Lipposen II hallituksen aiemman ennätyksen selvällä erolla.

Sosialidemokraattisen puolueen näkee myönteisessä valossa nyt 13 prosenttiyksikköä suurempi osuus kuin viime marraskuussa, selviää TNS Gallupin puoluebarometristä.

Parannus on hurja myös keskustalla, jolla kasvua oli 10 prosenttiyksikköä.

Muilla puolueilla suosiomuutokset olivat pienempiä. Kolmanneksi eniten suosiotaan nostaneella vasemmistoliitolla kasvua oli kolme prosenttiyksikköä.

Ainoastaan perussuomalaisiin myönteisesti suhtautuvien määrä oli vähentynyt, neljällä prosenttiyksiköllä.

Kaiken kaikkiaan myönteisimmin ajatellaan SDP:stä, johon 54 prosenttia suomalaisista suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti. Toista sijaa pitää vihreät, joihin myönteisesti suhtautuu 44 prosenttia.

Kolmatta sijaa jakavat keskusta ja kokoomus 42 prosentin tuloksella.

Eduskuntapuolueiden listan häntäpäätä pitää Liike Nyt, johon 26 prosenttia suomalaisista suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti.

Täpärästi paremman tuloksen saivat kristillisdemokraatit, joista myönteisiä ajatuksia oli 28 prosentilla, ja perussuomalaiset, joilla vastaava tulos oli 32 prosenttia.

Suomalaisista 69 prosenttia arvioi Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen tehtävässään vähintään melko hyvin.

27 prosenttia arvioi hallituksen onnistuneen hyvin, ja 42 prosenttia melko hyvin. Melko huonosti Marinin hallituksen arvioi onnistuneen 14 prosenttia ja huonosti 9 prosenttia suomalaisista.

Tulos on selkeästi korkein vuodesta 1991 asti tehdyn mittauksen historiassa. Toiseksi parhaaseen suosioon ylsi Paavo Lipposen (sd.) II hallitus vuonna 2001, jolloin 47 prosenttia suomalaisista piti sen toimintaa vähintään melko hyvänä.

Koronavirus oli muuttanut 53 prosentin kantaa aiempaa myönteisemmäksi hallitusta kohtaan. Päinvastaisesta vaikutuksesta kertoi 16 prosenttia vastaajista.

Eniten mieltään hallituksen hyväksi olivat muuttaneet sosialidemokraattisen puolueen äänestäjät, kun taas perussuomalaisten äänestäjistä jopa 36 prosentin mieli oli muuttunut negatiivisemmaksi hallitusta kohtaan.

Kantar TNS toteutti kyselyn 5. - 11.5.2020. Kyselyyn vastasi 1 248 suomalaista, ja sen virhemarginaali on 2,8 prosenttia suuntaansa.

Juttua muokattu 27.5.2020 kello 18.51

Lue lisää:

Hallituksen koronatoimet nauttivat tuoreimmassa gallupissa entistä vahvempaa kansansuosiota, ainoastaan perussuomalaisten enemmistö katsoo niiden epäonnistuneen

Lue lisää

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, joka Suomessa tulee ylittää", kommentoi ympäristöministeri Mikkonen

Uutissuomalainen: Marin maksanut osan aamupalaedustaan takaisin

Uutissuomalainen: Timo Soini pitää naispuheenjohtajan valintaa riskinä perussuomalaisille

Juhana Vartiaisesta Helsingin pormestari