Politiikka

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen laskee: "Koronakriisin lasku on 133 euroa vuodessa"

Ministeri laskee kännykkänsä laskukoneella koronakriisin laskun ja miten se jakaantuu maksettavaksi kansalaisille.
Sanne Katainen
Matti Vanhanen kiittelee suomalaisia ohjeiden tunnollisesta seuraamisesta.

Koronakriisin laskun maksamisesta on ehditty povaamaan tulevien sukupolvien loputonta velkataakkaa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) pitää ylimitoitettuna puheita, että koronakriisin maksamisen jäisi valtavana taakkana tuleville sukupolville.

"En tiedä riittääkö minulla laskukoneessa nollat, mutta jos lasken paljonko on 20 miljardia jaettuna ensin viidellä miljoonalla kansalaisella ja sen jaan vielä 30 vuodella niin jää 133 euroa. Sukupolven ehkä rankimmasta yksittäisestä kriisistä."

Ministeri saa laskun kuulostamaan varsin yksinkertaiselta ja ymmärrettävältä.

"Koronakriisin lasku on 133 euroa vuodessa. Nämä aina pitää suhteuttaa."

Vaikka maailmantaloudessa tapahtuu kaikenlaista, mihin suomalaiset eivät voi vaikuttaa, Vanhanen haluaa Suomen olevan etunojassa koronakriisin selvittämisessä.

"Ei saa nostaa käsiä pystyyn ja antautua. Ollaan itse ohjissä ennemmin kuin kyydissä."

Matti Vanhasen mielestä Suomessa on hoidettu koronatilannetta mallikkaasti. Hallituksen ja eduskunnan toimille hän antaa kehuja.

"Tärkeintä, ettei epidemia päässyt valtoimenaan leviämään. Kyllä sitä kannattaa laskea. Tulevien sukupolvien elämä ei olisi parempaa, jos nyt olisi annettu epidemian mennä koko väestön läpi."

"Pitää ennemmin miettiä kuinka paljon on hyötyä tuleville sukupolville syntyy niistä ratkaisuista, joita nykyinen sukupuoli tekee. Esimerkkinä Kemiin tehdään iso tehdas, josta korjataan vielä 40 vuoden päästä yhteiskunnalle hyötyä."

Suurin osa koronatoimista onnistui hyvin.

"Suuressa mittakaavassa jälkikäteen aina riittää hetkellisesti arvokeskustelua."

Kiitoksensa Vanhanen antaa myös kansalaisille.

"Meillä ihmiset vakavoituivat ja kuuntelivat mitä ohjeita annettiin. Se oli ehdottomasti ratkaisevaa. Eikä meillä ollut nähtävillä sellaista protestiliikehdintää, kuten esimerkiksi yhdysvalloissa, että tietotisesti toimitaan ohjeita vastaan."

Lue myös: Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Lue lisää

Tässä kunnat, joissa koronaa on ollut koko taudin aikana alle viisi tapausta – Siilinjärvi on kunnista väkiluvultaan suurin, kunnanjohtaja: ”Olemme onnistuneet"

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna ajanvarauksella – THL kehottaa ottamaan rokotuksen: "Samanaikainen koronatartunta ja kausi-influenssa on huono yhdistelmä"

Lännen Media: Poliisi tutkii Kiuruveden hoivakodin koronakuolemia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä laiminlyönteinä

Tsaarin varjo vaikeuttaa korona-arkeamme