EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto kutistui EU-budjetin linkouksessa murto-osaan suunnitellusta. Suomen osuuden koosta ei ole vielä varmuutta.
Pasi Leino
Rahoja oli Suomessa tarkoitus käyttää energiaturpeesta luopumiseen.

Yhdeksi EU:n eilisen budjettisovun suurimmista uhreista jäi oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, joka on tarkoitettu jäsenmaiden hiili-intensiivisestä taloudesta luopumiseen.

Alkujaan 30 miljardin euron kokoiseksi suunniteltu rahasto supistui kaksi kolmasosaa kymmeneen miljardiin. Suomen osuuden muutoksesta ei ole vielä tietoa. Alun perin Suomen ennakoitiin saavan paketista 165 miljoonaa euroa.

Rahat kohdistuisivat Suomessa energiaturpeen käytön alasajoon.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan rahoituksen kutistuminen uhkaa viedä turpeenkäytön kehitystä huonompaan suuntaan. Markkinat ajavat polttoturpeen tuotantoa nopeasti alas, ja esimerkiksi huoltovarmuusvarastojen ylläpidosta saattaa tulla tulevaisuudessa ongelma.

"MTK:n näkemys on, että rahalla olisi edistetty turvealan uudistumista ja uusien tuotteiden kehittämistä, jotta maaseudun työpaikat säilyvät. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin esitetty myös, että sitä käytettäisiin lopettamiskorvauksiin ja turpeennostosta luopumiseen", Marttila selittää.

"Selkeää viestiä siitä, kumpaan suuntaan Marinin hallitus kallistuu, ei ole kuulunut. Mutta oli kummin tahansa, niin ei rahamäärän pieneneminen helpota tilannetta."

Marttila kuitenkin muistuttaa, että ratkaisuihin voidaan käyttää myös kansallista rahaa.

Lue lisää:

EU:n ennätyspitkät neuvottelut maalissa: Suomen maataloudelle 400 miljoonan euron lisäkirjekuori – lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitykseen 100 miljoonaa euroa

Green Deal kirittää Suomen turvetuotantoa uudistumaan – "Meidän tulee huolehtia siitä, ettei turpeen käyttöä olla kieltämässä kokonaan"

Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Energiaturpeen vero nousee samassa suhteessa kuin muiden lämmityspolttoaineiden – käyttö ajetaan alas uudella lattiahintamallilla

MTK arvioi viljasadon jäävän paljon ennustettua pienemmäksi