Poliisi poisti kaksi turvemielenosoittajaa keskustan puoluekokouksen sisäänkäynniltä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Poliisi poisti kaksi turvemielenosoittajaa keskustan puoluekokouksen sisäänkäynniltä

Kahden miehen banderollissa luki "Turve kuuluu suohon". Miehet kuuluivat Elokapina-ryhmään, joka on kiinnittänyt huomiota ilmastokriisiin suoralla toiminnalla ilman väkivaltaa.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, etenevät kaksi parhaiten ääniä saanutta toiselle kierrokselle.

Poliisi poisti lauantaiaamuna paikalta kaksi turvemielenosoittajaa, jotka istuivat keskustan puoluekokouksen sisäänkäynnillä. Mielenosoittajat tukkivat pääsyn sisään yhdestä Ouluhallin sisäänkäynneistä, ja pieni joukko ihmisiä odotti ulkona.

Poliisi raahasi ja toisaalta kantoi mielenosoittajat käsistä ja jaloista poliisiautoon. Tilanne oli nopeasti ohi.

Kahden miehen banderollissa luki "Turve kuuluu suohon". Miehet kuuluivat Elokapina-ryhmään, joka on kiinnittänyt huomiota ilmastokriisiin suoralla toiminnalla ilman väkivaltaa.

Keskustan puolueväki on tänään koolla Oulussa, jossa puoluekokous valitsee iltapäivällä puheenjohtajan. Puoluekokouspaikan ulkopuolella pieni joukko ihmisiä eri järjestöistä on osoittanut tänään ja eilen mieltä juuri turvetuotantoa vastaan.

Suomen Keskustanuoret on jättänyt puoluekokoukselle aloitteen, että puolue ryhtyisi ajamaan turpeen energiakäytöstä luopumista. Luopuminen pitäisi heidän mielestään tehdä kestävästi ja tukien tuottajia. Jo markkinat ja päästökauppa ohjaavat nuorten mielestä turpeen energiakäytön vähentämiseen.

"Miksi tuemme alaa, joka tuottaa 50–60 prosenttia koko maataloussektorin päästöistä, nuoret kysyvät jättämässään aloitteessa."

Tätä ja yli 260:tä muuta aloitetta käsitellään tänään puoluekokouksessa henkilövalintojen ohella.

Turpeen energiakäyttö on vähentynyt, ja sen odotetaan edelleen vähentyvän nopeasti. Eri kantoja on kuitenkin siitä, tapahtuuko tämä markkinaehtoisesti vai pitäisikö kehitystä vauhdittaa poliittisin päätöksin.

Keskustan puoluehallitus vastaa nuorille, että turpeen pääasiallinen energiakäyttö vähenee nykyennusteiden mukaan merkittävästi tällä vuosikymmenellä ja päättynee 30-luvulla, kun päästöoikeuden hinta nousee.

"Energiaturpeen sijaan tulisi keskittyä korkeamman jalostusarvon tuotteisiin, kuten aktiivihiilen ja kasvuturpeiden kehittämiseen", puoluehallituksen vastausesityksessä todetaan.

Keskustan puheenjohtajavalinta tehdään ennen kaikkea Annika Saarikon ja Katri Kulmunin väliltä. Kulmunin jatko puheenjohtajana on vaakalaudalla vain vuoden jälkeen.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, etenevät kaksi parhaiten ääniä saanutta toiselle kierrokselle. Puoluejohtajan nimen odotetaan olevan selvillä kello 15–16.

Saarikko lähtee ratkaisevaan päivään vahvoista asemista. Voitto ei välttämättä heltiä heti ensimmäisellä kierroksella, mutta viime päivinä julkistettujen kyselyiden ja STT:n haastattelemien, hyvin asioista perillä olevien puoluelähteiden mukaan Saarikko olisi toisella kierroksella vahvoilla voittaakseen istuvan puheenjohtajan.

Keskustan puoluekokoukseen liittyy silti poikkeuksellisen paljon epävarmuutta, koska perinteinen kampanjointi on ollut mahdotonta. Sen takia puheenjohtajavaalinkin lopputulosta on normaalia vaikeampi ennakoida.

Perinteisesti myös ehdokkaiden viimeisillä puheilla on iso vaikutus epävarmoihin äänestäjiin.

Puoluekokouksen pääpaikkana on Oulu, minkä lisäksi väkeä on koolla 15 etäpisteessä. Kokoukseen on ilmoittautunut kaikkiaan 2 416 virallista edustajaa.

Perinteinen kampanjahulina loisti eilen Oulussa poissaolollaan. Ilta ennen puheenjohtajan valintaa on yleensä kiivasta kampanjoinnin aikaa. Nyt kampanjatiimien ainoana vaihtoehtona oli soittaa tarkasti harkittuja puhelinsoittoja baarikierrosten sijaan, sillä juuri muuta ei ollut tehtävissä.

Puheenjohtajuutta tavoittelee myös rivikansanedustajan ja puolueen varapuheenjohtajan paikalta kisaan lähtenyt Petri Honkonen. Hän on tullut puolueväelle viime viikkoina aiempaa tutummaksi, ja myös hänen kampanjansa arvioidaan saaneen vauhtia.

Tämä voi tasoittaa peliä Saarikon ja Kulmunin välillä ja viedä kisan toiselle kierrokselle. Neljäntenä kisassa on mukana päivänpolitiikan ulkopuolelta yrittäjä Ilkka Tiainen.

Lauantaina valitaan kaksivuotiselle kaudelle myös kolme varapuheenjohtajaa. Ehdokkaina ovat kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Pasi Kivisaari sekä erityisavustaja ja entinen meppi Riikka Pakarinen. Ehdokkaita voi tulla vielä lisää.

Jo nyt näyttää selvältä, että iso osa varapuheenjohtajista vaihtuu, sillä nykyiset varapuheenjohtajat Juha Rehula, Hannakaisa Heikkinen ja Petri Honkonen eivät ainakaan vielä ole ilmoittautuneet kisaan mukaan.

Myös puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kausi on katkolla, mutta hän on saamassa jatkokauden, koska vastaehdokkaita ei ole ilmaantunut.

Lue lisää

Bioraaka-aineissa on iso mahdollisuus

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Turpeeseen ei saa juuttua

Miten Suomi saadaan vähähiiliseksi? Ympäristöministerin tiedotustilaisuus kello 12.15