Politiikka

Näin Maria Ohisalo vastaa vihreistä maaseutuvastaisuuden vuoksi eronneelle kunnanvaltuutetulle: "Jokainen tekee omat ratkaisunsa, olemme koko Suomen puolue"

Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja: "Se, että kotimainen ruoantuotanto ei kiinnosta yksittäistä ihmistä pääkaupunkiseudulla, ei saisi näyttäytyä koko puolueen kantana."
Kari Salonen
Maria Ohisalo aloitti vihreiden sijaispuheenjohtajana syyskuussa 2018, puheenjohtajana kesäkuussa 2019 ja on toistaiseksi ainoa ehdokas puheenjohtajaksi parin viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo otti maanantaina varsin nihkeästi kantaa puolueensa väitettyyn maaseutuvastaisuuteen ja maaseutupitäjän kunnanvaltuutetun eroamiseen puolueesta.

Avustajan sähköpostitse toimittamassa vastauksessa puheenjohtaja vakuutti vihreiden olevan koko Suomen puolue, monien suomalaisten maatilojen tekevän jo nyt tärkeää työtä Itämeren rehevöitymisen torjumiseksi ja puolueen halua olla mukana kehittämässä suomalaista maataloutta.

MT:n toistettua kommentointipyyntönsä puheenjohtaja vastasi näin:

"Puolueen jäsenyydestä jokainen tekee omat ratkaisunsa. Tietysti toivon, että mahdollisimman moni kokee vihreät itselleen oikeaksi paikaksi vaikuttaa", Ohisalo kirjoitti.

Hän lisäsi, ettei "toisistaan vahvasti riippuvaisten kaupunki- ja maaseutukuntien välille pidä kehittää kuvitteellista vastakkainasettelua".

"Vihreät on koko Suomen puolue."

MT uutisoi perjantaina, että pitkän linjan vihreä, padasjokelainen kunnanvaltuutettu ja maakuntahallituksen jäsen Kati Liikonen päätti jättää puolueensa, koska haluaa elää arvojensa mukaista elämää eikä "pysty edustamaan puoluetta, jonka sisältä nousee toistuvasti näitä maaseutuvihamielisiä kommentteja, ilman, että puolue reagoi niihin millään lailla".

Liikonen viittasi Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekkään 25. elokuuta julkaisemaan Facebook-päivitykseen, jossa hän kehotti Itämeren päästöjen pienentämiseksi suomalaistenkin suosivan ruotsalaista ruokaa suomalaisen sijasta.

"Väite maaseutuvastaisuudesta ei pidä paikkaansa", Ohisalo torjui viikonloppuna Hämeen Sanomissa.

"Kaksi vuotta sitten hyväksytyssä maaseutupoliittisessa ohjelmassamme on erittäin hyviä avauksia siitä, miten Suomen maataloustuotantoa voidaan kehittää kohti kestävämpiä tuotantotapoja, ja jopa MTK on kiitellyt ohjelmaa."

Moni vihreiden jäsenistössä ja kannattajissa näyttää kokevan puolueensa kuitenkin toisin.

Esimerkiksi maaseutu- ja erävihreiden facebook-sivuilla on käyty vilkasta keskustelua Liikosen lähdöstä ja Kivekkään puheista.

"Entisenä maidontuottajana nämä villin etelän lausunnot kyllä harmittavat. Toisaalta kun on ollut mukana Koijärveltä saakka tässä liikkeessä, on kai jo niin paksu nahka, etten yöuniani menetä", kirjoittaa esimerkiksi Lea-Elina Nikkilä.

Osan mielestä kumpikin toimi harkitsemattomasti, mutta monen mielestä puolueen johto on ollut liian hiljaa.

"Vihreän liiton johdon politiikka karkottaa aktiiveja", E. Juhani Tenhunen summaa.

Liikonen kirjoittaa sivustolla keskustelleensa ennen eroaan puolueen suuntaan ja yrittäneensä puhua myös puoluejohdon kanssa, mutta ei onnistunut.

"En kokenut muuta ratkaisua olevan."

Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Minna Hölttä kommentoi olleensa Kivekkään puheista yhteydessä puoluejohtoon.

"Asiasta varmasti jatketaan keskustelua edelleen", hän sanoi ja piti tärkeänä saada puolueen maatalousohjelma esiin "niin ulkoisesti kuin myös puolueen sisällä".

"Se, että kotimainen ruoantuotanto tai maaseudun elinvoima ei kiinnosta tai kosketa yksittäistä ihmistä pääkaupunkiseudulla ei saisi näyttäytyä koko puolueen kantana."

Myös vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ja maaseutu- ja erävihreiden entinen puheenjohtaja Silja Keränen julkaisi kolme päivää Kivekkään kirjoituksen jälkeen blogin otsikolla Vihreät ja maatalous.

"Vihreiden tavoitteena on kehittää – ei alasajaa – suomalaista maataloutta", Keränen vakuutti.

Lue myös:

Vihreä valtuutettu eroaa puolueesta ja maakuntahallituksesta: "En pysty edustamaan puoluetta, jonka sisältä nousee toistuvasti näitä maaseutuvihamielisiä kommentteja"

Lue lisää

Mielipide: Kokoomuksessa maataloudesta puhuvat vain pääkaupunkiseudun kansanedustajat – he kilpailevat vihreiden kanssa siitä, kuka sanoo ilkeämmin maanviljelijöistä

Porvaripuolueet ovat hylänneet ruuan tuottajat

SDP hallitsee vihervasemmistoa

EU-maiden sisäministerit aloittavat jättimäisen maahanmuuttopaketin pureskelun – keskustelusta ei ennusteta helppoa tälläkään kertaa