Budjettiriihi alkaa: Hallituksen kunnianhimo biokaasussa ei riitä MTK:lle – budjettiriihessä päätetään myös turpeesta ja etsitään 30 000 uutta työpaikkaa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Budjettiriihi alkaa: Hallituksen kunnianhimo biokaasussa ei riitä MTK:lle – budjettiriihessä päätetään myös turpeesta ja etsitään 30 000 uutta työpaikkaa

Biokaasu voi saada apua EU:n elvytyspaketista, samoin rataverkko ja laajakaista. MTK:n mielestä hajautetun yhteiskunnan kehittämistä pitäisi tukea.
Jarkko Sirkiä, Johannes Tervo, Petteri Kivimäki
Talouden elvytystä odotetaan esimerkiksi investoinneista laajakaistaan, väyliin ja biokaasuun. Ne kaikki ulottuvat paljon ensi vuoden budjettia pidemmälle.

Tänään alkavissa hallituksen neuvotteluissa ensi vuoden budjetista päätetään paljon muustakin kuin valtion tuloista ja menoista.

Käsillä on useita pitkälle kantavia päätöksiä ja taustalla vaikuttaa esimerkiksi EU:n elvytyspaketti.

Yksi sellainen on MTK:n vaatima biokaasun saaminen käyntiin toden teolla. Biokaasulla olisi mahdollisuus olla käytännössä uusi toimiala ja se toisi työpaikkoja ja elvyttäisi taloutta.

Budjettiin on esitetty neljää miljoonaa euroa ravinnekierrätyksen edistämiseen biokaasutuotannolla. MTK odottaa hallitukselta enemmän kunnianhimoa. Neljän miljoonan potti ei sitä ole.

"Kestävä biokaasun tuotanto edellyttää hajautettua tuotantomallia. Mahdollisuus luoda uusi ja merkittävä toimiala energiamarkkinoille on hyödynnettävä", MTK kirjoittaa budjettiriihiviestissään.

Suomen ilmastopaneelin mukaan panostuksien lisääminen uusiutuvaan energiaan lisäsi samaan aikaan lisää työllisyyttä ja vähentää ilmastopäästöjä.

Biokaasun tueksi on jo valmiina tänä vuonna tehty kansallinen biokaasuohjelma.

Kunnianhimon avuksi voi tulla EU:n elvytys.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupasi (MT 14.8.) EU-elvytyksestä moninkertaisen potin investointirahaa, jota voitaisiin käyttää biokaasuinvestointeihin.

Vanhasen mukaan pääosa valtion ensi vuoden koronaelvytyksestä tulee EU:n paketista.

"Uusia elvytyspäätöksiä ei nyt tule", Vanhanen sanoi.

Budjetissa palataan menokehyksiin ennen koronan aikaa.

Biokaasun kanssa samankaltainen tilanne on myös elvytykselle tärkeinä pidetyissä rataverkon ja laajakaistan verkkojen investoinneissa. Niihinkin odotetaan rahaa EU-paketista.

Tosin siitä ei ole vielä päätetty Euroopan parlamentissa. Käytännön päätöksenteko siitä Suomessa kulkee erossa budjettityöstä.

Budjettiriihessä käsitellään myös virkamiesehdotus turpeen veron kolminkertaistamisesta seuraavien kolmen vuoden aikana ja turpeen verotuesta luopumisesta.

Turvetuottaja Vapon mukaan turpeen käyttö puolittuu ilman veronkorotustakin (MT 7.9.). Jo keväällä päätettyä EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta on ajateltu rahoittaa turpeesta luopumista.

Keskustan kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola vastustavat veron nostoa.

Budjettiriiheltä odotetaan keinoja Suomen talouden kääntämiseen nousuun.

Sen tueksi pitäisi luoda 30 000 uutta työpaikkaa. Suurin odotus on ikääntyneiden työllisyyttä parantaviin toimiin.

Paineita on kasattu useasta suunnasta. Teknologiateollisuus haluaa kriisitukia vientiyrityksille. Kokoomus vaatii lisää paikallista sopimista.

Kunnat odottavat uutta tukipakettia.

Tälle vuodelle kunnat saivat koronatukea 1,4 miljardia euroa, mutta ensi vuodelle tähän tietoon ei.

Kuntaliiton mukaan ensi vuodesta tulee kuntahistorian heikoin. 146 kuntaa haki tänä vuonna valtionosuuden harkinnanvaraista korotusta.

Riihessä pitäisi sopia myös kuntien tehtävistä ja velvoitteista.

Hevostaloudelle ja järjestökentälle tärkeä veikkausvoittovarojen kompensointi ei ole valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa.

MTK:n mielestä korona on osoittanut hajautetun yhteiskunnan vahvuuden. Suomalainen ruokajärjestelmä on taannut ruokahuollon kriisissä heikosta kannattavuudesta huolimatta.

Nyt olisi aika niitä vahvistaville toimille.

Mallia voisi ottaa Norjasta, jossa valtio esimerkiksi maksaa syrjäseudulle muuttavien opintolainaa pois. Myös työnantajamaksuissa on helpotuksia. Suomessa voisi harvaan asutun maaseudun työvoimapulaa helpottaa verohuojennuksilla.

Budjettineuvottelut käydään maanantaina ja tiistaina. iltasanomien mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) on varannut niille aikaa vielä keskiviikkonakin.

VM:n budjettiehdotus on 7 miljardia euroa alijäämäinen.

Lue myös:

Vapon Tempakka: Investoinnit menevät Ruotsiin tai Viroon, jos turpeen kohtelu ei muutu – työryhmä ehdottaa turveveron kolminkertaistamista

"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin

Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Kuntien tehtävien uudistus edelleen vuosien päässä – rahoituksen pohja pettää valtion koronatuesta huolimatta

Lukijalta: Biokaasu on kestävä vaihtoehto turpeelle – nyt on aika saada tuotanto haisemaan rahalta

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt