"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin

EU:n elvytyspaketti valmistellaan valtion budjetin ulkopuolella. Paketti on pääosa Suomen elvytyksestä.
Sanne Katainen
"Olen aina uskonut nurmijärvi-ilmiöön", valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo koronan aiheuttamasta keskustelusta maalle muutosta.

”Unohtakaa ne vähät rahat, mitä biokaasuun voidaan kotimaassa osoittaa”, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) täräyttää MT:n haastattelussa.

Hän viittaa EU:n elvytyspakettiin, joka voi tuoda moninkertaisen potin investointirahaa Suomeen ja maaseudulle. Sitä rahaa voisi käyttää biokaasuinvestointeihin.

Valtion ensi vuoden budjetissa biokaasu on huomioitu. Valtiovarainministeriö esittää neljää miljoonaa euroa ravinnekierrätyksen edistämiseen biokaasutuotannolla.

Vanhanen toivoo, että EU:n rahoituksella biokaasu rykäistäisiin toden teolla käyntiin.

Hän vertaa mahdollisuutta noin kymmenen vuoden takaiseen tuulivoiman tukemiseen. Silloin tosin tuki oli kotimaista, mutta tuulivoiman määrä moninkertaistui.

”Luotiin kokonainen toimiala rohkeilla ratkaisuilla. Toivottavasti nyt biokaasulle käy samoin.”

Vanhanen muistuttaa, että EU:n elvytyspaketti kulkee valtion budjetin ulkopuolella. Sen yksityiskohtia hierotaan syksyn mittaan.

”Se tuo merkittäviä investointimahdollisuuksia maaseudulle. Tavoitteena on kehittää hiilivapaata taloutta ja sitä uutta luodaan maaseudulla.”

Heinäkuussa EU-maat linjasivat myös unionin seitsemän vuoden kehyksestä. Vanhasen mukaan se tuo merkittävää vakautta maatalouteen ja maaseudun kehitykseen.

Ennen EU-aikaa ei samanlaiseen vakauteen pystytty.

”Seitsemän vuoden varmuutta ei saavutettu maataloudessa koskaan. Se oli valtavan intohimoisten riitojen kohteena usein”, Vanhanen kertoo.

Valtion ensi vuoden budjetissa palataan neljäksi vuodeksi sovittuihin menokehyksiin.

”Tälle vuodelle koronan takia kehyssääntö unohdettiin. Se oli pakon sanelemaa.”

Hallitukselta odotetaan budjettiriihessä toimia työllisyyden parantamiseksi. Raportti toimista julkistetaan tänään.

Vanhasen mielestä viestit työmarkkinoilla ovat olleet ristiriitaisia. Hän kehottaa osapuolia etsimään asioita, joista ne voivat olla samaa mieltä.

”Mutta isot paketit ovat äärimmäisen vaikeita”, hän kommentoi uutta yhteiskuntasopimusta.

Riihessä hallitus päättää myös monista muista taloutta vakauttavista asioista. Ne vedetään yhteen nippuun ja käsittelyssä ovat muun muassa kuntatalouden tulevaisuus ja Veikkauksen alentuneet tuotot.

”Vähitellen on alettava uskoa, että sote tulee. Tulee uudenlaiset kunnat, joiden tehtävät ovat kapeampia. Keskustelu tulevaisuuden kunnista täytyy aloittaa”, Vanhanen sanoo.

Veikkausvoittovarojen alenemisen korvausta budjetissa ei ole.

”Sitä en pysty nyt ratkaisemaan. Aukko on yli 200 miljoonaa. Siihen otetaan kantaa joko budjettiriihessä tai sitä täydentävässä neuvottelussa myöhemmin. Se vaatii kokonaisratkaisun, joka tehdään usean vuoden tähtäimellä. Yhden vuoden puutteen paikkaaminen ei riitä”, Vanhanen sanoo.

Kiinteistöverouudistus lykkääntyy.

Hallituksen budjettiriihineuvottelut käydään 14.–15. syyskuuta.

Maa- ja metsätalousministeriön oma ehdotus ei kovin paljoa poikkea VM:n ehdotuksesta.

”EU:n elvytyspaketti ja MFF:n hyväksyminen on helpottanut maatalouden painetta kotimaassa.”

EU-maiden johtajat päättivät heinäkuussa 750 miljardin euron elvytyssummasta ja EU:n seitsemän vuoden rahoituskehyksestä (MFF).

Suomen osuus EU-elvytyksestä on arviolta 3,2 miljardia euroa kolmen vuoden aikana. Se on Vanhasen mukaan merkittävin osa Suomen elvytysrahoitusta.

Vanhanen uskoo Nurmijärvi-ilmiön kasvavan koronan aikana.

”Olen aina uskonut siihen. Ei kaikki sitä halua, mutta merkittävä osa. Moni tekijä osoittaa nyt siihen suuntaan, että maaseutu hyötyy.”

Lue myös:

Valtion ensi vuoden budjetti on noin 7 miljardia alijäämäinen – ja sekin pettää, jos koronaa ei saada kuriin

VM esittää maatalousministeriölle 73 miljoonan leikkausta ensi vuodelle – ravinnekierrätykseen ja joutoalueiden metsitykseen uutta rahaa

Lue lisää

Lukijalta: Biokaasu on kestävä vaihtoehto turpeelle – nyt on aika saada tuotanto haisemaan rahalta

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt

Biokaasu korvaamaan turve-energiaa

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"