Politiikka

Turveveroon budjetissa sadan prosentin nousu, öljyn vero kiristyy runsaat 10 prosenttia – turpeen veroetu säilyy silti

Lämmityspolttoaineiden verotus kiristymässä noin kolme euroa megawattitunnilta.
Jukka Pasonen
Turvevero kaksinkertaistuu hallituksen budjettiesityksessä.

Hallituksen budjetissaan ehdottama lämmityspolttoaineiden veron kiristyminen kohtelee energiaturvetta suhteellisesti kovimmin. Turpeen vero nousee noin kolmesta eurosta megawattitunnilta (MWh) kuuteen euroon eli sata prosenttia. Lämmitysöljyn vero nousee runsaan kymmenesosan 28 euroon megawattitunnilta.

Euroissa mitaten kaikki lämmityspolttoaineet nousevat saman verran, noin kolme euroa/MWh.

Kivihiili on tuotuna halvinta polttoainetta, mutta sen verotus on kireintä, noin 32 euroa/MWh. Kivihiilen käyttö kielletään kokonaan vuoteen 2029 Suomessa.

Turve- ja energia-ala on vastustanut turveveron kiristämistä, koska turpeen käyttö on vähenemässä muun muassa Vapon mukaan puoleen vuoteen 2030 mennessä ilman kiristämistä. Turpeen käyttöä kutistaa päästökauppaoikeuden hinnan nousu, joka nostaa turpeen hintaa ja samalla sen kilpailukyky heikentyy.

Turvetta aletaan korvata lähinnä puulla, jolloin tuontipuun käyttö lisääntyy ja kattiloissa aletaan polttaa teollisuudelle kelpaavaa kuitupuuta.

Hallitus on kaavaillut turpeelle lattiahintamekanismia, joka kiristää verotusta, jos päästöoikeuden hinta ei nouse niin korkeaksi, että energiaturpeen käyttö vähenee riittävästi.

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ihmettelee, miksi vallalla näyttää olevan selittämätön tunnepohjainen kiire ajaa alas kokonainen kotimainen teollisuuden ala eli energiaturpeen tuotanto ja logistiikka.

Kansantalous ei ole vielä nähnyt kivihiilen poistumisen vaikutuksia polttoainemarkkinoihin. "Olisi viisaampaa ottaa aikalisä, katsoa miten energiantuotanto tulee sopeutumaan kivihiilen käytön alasajoon, ja arvioida vasta sen jälkeen energiaturpeen asemaa."

Tykkyläinen ennakoi, että lähivuosina herätään kohoavien polttoainehintojen aiheuttamaan teollisuuden ja yhdyskunnan lämmön hinnan nousuun ja ulkomailta tuotavan puupolttoaineen nostavan vastalauseita samalla kun ihmetellään turvealan usean tuhannen työpaikan menettämistä.

Marinin hallituksen päätös kaksinkertaistaa turpeen verotus ei riitä takaamaan ilmastotavoitteiden saavuttamista, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliitto. Liitto vaatii turpeen käytölle päättymispäivää lailla, jota se kiirehtii kansalaisaloitteella.

Lue lisää

Ratkaisuja ongelmiin

Dieselin veroedun poistaminen lisäisi metsäteollisuuden kuluja roimasti: "Ansiotuloveroa ei voida niin paljon keventää, että se paikkaisi dieselin hinnannousun tuomia kustannuksia"

"Polttoaineiden verotus ei kiristy enää tällä vaalikaudella", vakuuttaa valtiovarainministeri Matti Vanhanen

Marin: "Kaikki ovat joustaneet" – Budjettiin on löytynyt periaatteellinen sopu kahdeksan päivän neuvotteluiden jälkeen