Politiikka

"Jatkossa käytetään entistä enemmän kivihiiltä, öljyä ja venäläistä haketta", Sari Essayah ennustaa turpeen nopeasta alasajosta

Turvealan työpaikat katoavat ja puunpoltto lisääntyy, Essayah ihmettelee.
Pekka Fali
Millä turve korvataan? Sari Essayah on huolissaan metsäteollisuuden raaka-ainevirroista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kirjoittaa kolumnissaan hallituksen viimeaikaisista päätöksistä.

"Hallitus päätti riihessä korottaa merkittävästi turpeen verotusta, vaikka hallitusohjelman tavoite oli täyttymässä etuajassa pelkällä päästökauppamekanismilla. Turpeen käytön nopea alasajo tulee käytännössä johtamaan siihen, että lämmöntuotannossa käytetään jatkossa entistä enemmän kivihiiltä, öljyä ja venäläistä haketta", Essayah arvioi.

"Tämä on Suomen huoltovarmuuden osalta valtava riski, enkä ymmärrä tätä edes ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta. Ennen kotimainen vaihtoehto ohitti aina tuontipolttoaineet."

Hänen mielestään hallitukselta puuttuu ratkaisussa kokonaiskuva.

"Turpeen energiakäytön nopea alasajo vaikuttaa metsäteollisuuden raaka-ainevirtoihin. Puun poltto energiantuotannossa tulee lisääntymään, mikä on kansantalouden kannalta valtavaa tuhlausta."

"Arvokkaan runkopuun polttaminen sotkee vähitellen metsäteollisuuden puuhuollon ja on riski, että metsäteollisuuden investoinnit siirtyvät vähitellen pois maastamme toimintaympäristön muuttuessa."

Essayahin mukaan turvetuotannon pikainen alasajo tarkoittaa erittäin kovaa iskua alan yrittäjille, liitännäistyöpaikoille ja maaseudun elinvoimalle.

"Turpeen energiakäytöstä pitäisi luopua hallitusti siirtymäajan myötä, kun korvaavia energiamuotoja on saatavilla."

"Onneksi meitä maaseudun veronmaksajia kovasti ilahduttaa entistä kalliimpaa polttoainetta tankatessa, että saan sentään kustantaa veroeuroillani ilmaiset työsuhdepolkupyörät kasvukeskusten hyvän julkisen liikenteen rinnalle. Aluepolitiikkaahan se on tämäkin!"

Lue koko kolumni: Työllisyydessä hölmöläisten peitonjatke -malli

Lue lisää

Hallituksen ilmastoteot kohdistuvat maaseutuun

Liitäntäelinkeinot ja omavaraisuus

Nyt tarvitaan työpaikkoja

Minun ­lapsus!