Politiikka

Ministeri Marjatta Väänänen on kuollut

Väänänen toimi 1970- ja 80 -luvuilla kulttuuri-, opetus- ja sosiaaliministerin tehtävissä.
Jaana Kankaanpää
Marjatta Väänänen toimi Maaseudun Tulevaisuuden kolumnistina 90-vuotiaaksi asti nimimerkillä Heikintytär.

Ministeri Marjatta Väänänen menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 16.10.2020 97-vuotiaana Helsingissä.

Hän oli omaa sukua Kittilä, syntynyt 1923 Jyväskylässä, mutta asui pääosan elämäänsä Helsingissä. Sukujuuriensa vuoksi hän tunsi itsensä myös varsinaissuomalaiseksi. Koulutukseltaan Marjatta Väänänen oli filosofian maisteri.

Väänänen toimi 1970- ja 80 -luvuilla kulttuuri-, opetus- ja sosiaaliministerin tehtävissä ja Keskustapuolueen kansanedustajana vuosina 1975-1990. Hän oli myös puolueen varapuheenjohtaja ja naisjärjestön puheenjohtaja. Väänänen herätti huomiota ja kiistojakin erityisesti ensimmäisenä ministerikautenaan Kalevi Sorsan hallituksessa, jolloin hän haastoi kulttuuripolitiikan silloiset vasemmistovirtaukset ja pyrki huolehtimaan taiteen saavutettavuudesta läpi maan.

Hänen sosiaalipoliittisia aloitteitaan jo 60-luvulla oli lasten kotihoidon tuki. Väänänen toimi myös monissa järjestöissä kuten Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana.

Ennen poliittista uraa ja sen rinnalla Väänänen vaikutti toimittajana mm. Kotiliedessä ja Valion viestintäjohtajana. Yleisradion hallintoelimissä hän toimi yhteensä melkein 30 vuotta ja Maaseudun Tulevaisuuden kolumnistina 90-vuotiaaksi asti.

Lue lisää: Annika Saarikko kommentoi Marjatta Väänäsen poismenoa – "Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys"

Lue lisää

Mauri Pekkarinen: "Kun Marjatta Väänänen nousi ylös ja kertoi näkemyksensä, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat"

Annika Saarikko kommentoi Marjatta Väänäsen poismenoa – "Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys"

Ratkaiseeko huoltovarmuus Suomen hävittäjävalinnan? Ex-puolustusministeri kertoo keskeisen pointin, kun päätetään Hornetien korvaajasta

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia