Euroopan parlamentti hyväksyi kompromissin EU:n tulevasta seitsemän vuoden maatalouspolitiikasta (cap) varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Sen mukaan jatkossa kolmasosa maataloustuesta tulisi osoittaa ilmasto- ja ympäristöohjelmiin.
"Kompromissi on joiltain osin liian tiukka, mutta uskon, että sen turvin Suomessa voidaan jatkossakin tuottaa ruokaa kannattavasti", europarlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk.) kertoo esityksen sisällöstä.
"Olen tyytyväinen, että Suomelle elintärkeät tukimuodot saatiin turvattua. Saisimme jatkossakin korvausta luonnonhaitasta sekä poikkeuksen muita maita korkeammille tuotantoon sidotuille tuille."
Uusi maatalouspolitiikka pitää sisällään pakollisia ympäristötoimenpiteitä, joita viljelijöiden tulee noudattaa tukien saamisen ehtoina.
Euroopan komissio esitti kaksi ja puoli vuotta sitten vaatimuksia turvepeltojen suojelulle ja peltojen talviaikaiselle kasvipeitteisyydelle. Nämä maininnat pysyivät mukana parlamentin rakentamassa kompromississa, mutta Kataisen mukaan niitä voidaan tulkita nyt väljemmin.
"Saimme huonon kirjauksen torpattua viime hetkellä, kun ympäristöehdoista neuvoteltiin. Nyt vaatimus koskee turvepeltojen kunnossapitoa."
"Myös viljelijöitä kiusanneet tiukat sanktiot nautojen korvamerkinnöistä saivat helpotuksia, samoin kuin EU-komission ehdottama paljaan maan kielto, mikä estäisi Suomessa syyskynnöt", Katainen tiedottaa.
Parlamentti ehdottaa, että suorista tuista 60 prosenttia ohjattaisiin perustulo-, tuotantosidonnais- ja uudelleenjakotukeen, 30 prosenttia ekojärjestelmiin ja kaksi prosenttia nuorille viljelijöille. Niin kutsutussa kakkospilarissa – maaseudun kehittämistuissa – kolmasosa rahoituksesta tulisi suunnata ilmasto- ja ympäristötoimenpiteisiin ja kolmasosa investointeihin.
Tarkoista prosenteista keskustellaan vielä jäsenmaiden neuvoston ja komission kanssa. Euroopan jäsenmaiden ministerit pääsivät cap-uudistuksesta sopuun keskiviikkona varhain.
Euroopan parlamentin äänestys yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta jatkuu perjantaihin saakka.
Parlamentti äänestää kolmesta lakikokonaisuudesta: yhteisen maatalouspolitiikan strategisesta asetuksesta, yhteisestä markkinajärjestelyasetuksesta sekä horisontaalisesta asetuksesta seitsemässä eri osassa.
Lue lisää: