LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Siviilipalvelusmiehet opettelevat vegaaniruokavaliota palvelukeskuksen oppitunneilla – materiaaleissa eläinperäinen maataloustuotanto leimataan epäeettiseksi

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan siviilipalveluskeskuksen oppitunneilla käydään yhteiskunnallista keskustelua ja harjoitetaan välillä kriittistäkin pohdintaa siitä, miten yhteiskunnassa toimitaan.
Kuvat: Joel Rosenberg, Lari Lievonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Kasvisruoka ja kotimainen maataloussektori ovat esillä siviilipalveluskeskuksen opetusmateriaaleissa.

Siviilipalvelustaan suorittavia opastetaan Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa vegaaniruokavalion pariin.

Siviilipalvelusmiesten oppimateriaaleihin on sisällytetty muun muassa päivän mittainen eläinten asema yhteiskunnassa -koulutuskokonaisuus.

Oppimateriaaleissa eläinperäinen maataloustuotanto leimataan epäeettiseksi ja nykyihmisten eläinsuhdetta kuvaillaan ristiriitaiseksi.

"Tuotantoeläinten kasvatus on tehostunut, lihansyönti kasvanut, eläinkokeet lisääntyneet ja kalastus teollistunut. Toisaalta empaattiset tunteet eläimiä kohtaan ovat voimistuneet."

Siviilipalveluskeskuksen oppimateriaalien mukaan eläinperäistä tuotantoa oikeutetaan toteamalla, että ihmisen edistys ja hyvinvointi vaativat eläinten hyväksikäyttöä.

"Toisaalta eläinten hyväksikäyttö tehdään näkymättömäksi viemällä se pois silmistä", materiaaleissa todetaan.

Opetusmateriaaleissa puhutaan myös eläinten lajisorrosta ja esitellään Tom Reganin lanseeraamaa teoriaa, jonka mukaan kaikenlainen teollinen eläintuotanto on eettisesti väärin.

"Eläinten tulisi saada elää riippumatta ihmisten taloudellisista tai muista hyötyintresseistä."

Luentojen jälkeen siviilipalvelusta suorittavat laitetaan tekemään tehtäviä, joissa omaa käyttäytymistä ja elintapoja pyritään muokkaamaan mahdollisimman ympäristöystävällisiksi.

Tehtävissä kehotetaan esimerkiksi pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä oman auton sijaan.

Yhdessä tehtävässä myös käsketään vakuuttamaan erilaisia ihmisiä siitä, että ilmastonmuutos on otettava tosissaan ja asialle olisi tehtävä jotain.

Esimerkkihenkilöinä ovat helsinkiläinen bisneshenkilö, joka ajaa henkilöautolla lyhyetkin matkat, pikkupaikkakunnalla asuva maajussi, jonka mielestä ilmastonmuutos ei johdu ihmisestä, kansanedustaja, jonka mukaan suomalaisten ei pidä tehdä ilmastonmuutokselle mitään "koska ne kiinalaiset", kolmen lapsen kiireinen isä, joka kuskaa omalla autolla lapsia harrastuksiin sekä siviilipalvelusta suorittava henkilö itse.

Ilmastonmuutoksen kieltävästä "maajussista" kerrotaan myös, että kyseinen henkilö kutsuu kasvissyöjiä viherpiiperöiksi eikä todellakaan ole vaihtamassa öljylämmitystä pois "ihan vain periaatteellisista syistä".

Teoriaopetuksen jälkeen siviilipalvelusta suorittavat laitetaan valmistamaan kasvisruokaa.

MT arvioi materiaaleja saatuaan ne oppitunneille osallistuneelta.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan edellä esitetyt opetusmateriaalit sisältyvät siviilipalveluksen yhden opetusjakson koulutussuunnitelmaan.

"Yhdessä opetusjaksossa on yhteensä 155 oppituntia ja sen kesto on neljä viikkoa. Tämä eläinten oikeudet ja ilmastonsuojelu -teema liittyy ympäristö- ja yhteiskunta -suuntautumisvaihtoehtoon", Reijonen kertoo.

Kerrallaan noin 150 siviilipalvelusvelvollista jakautuvat kuuteen suuntautumisvaihtoehtoon.

"Näin ollen noin joka kuudes heistä on opiskellut kyseisiä oppimateriaaleja."

Reijosen mukaan siviilipalveluskeskuksen oppitunneilla käydään yhteiskunnallista keskustelua ja harjoitetaan välillä kriittistäkin pohdintaa siitä, miten yhteiskunnassa toimitaan.

"Opetuksessa annetaan tilaa vapaalle keskustelulle. Siviilipalveluksessa olevat henkilöt saavat meillä itse vapaasti valita, syövätkö seka- vai kasvisruokaa palveluksessa ollessaan."

Siviilipalveluksen opetusmateriaalin maatalouskriittisestä sisällöstä kertoi ensimmäisenä Maaseutumedia.

Lue lisää

Keskustan Joonas Könttä esittää siviilipalvelusmiesten hyödyntämistä koronanhoidossa – "Lainsäädännön esteet tulisi vähintäänkin selvittää"

Ville Niinistö: Tarkoitus ei ole rajoittaa hakkuita Suomessa – hiilinielujen raju lisäys kohdistuu metsän sijasta maatalouteen

Yle uutiset: Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella

Maalaisjärkeä maatalouskeskusteluun