Politiikka

Osmo Soininvaara: Yhdysvaltojen maaseutu on takapajuinen – MTK:n Tiirola: "Tämänkaltaisen eliitin ylimielisen ja jopa rasistisen twiittailun en toivoisi yleistyvän Suomessa"

Suomessa Keskustan kannatuskartta vastaa Trumpin karttaa. Puolue ei ole kuitenkaan lähtenyt tieteenvastaiselle tielle, Soininvaara sanoo.
Sanne Katainen
Osmo Soininvaara on analysoinut Yhdysvaltojen vaalituloksia.

Yhdysvaltojen vaalituloksia ruoditaan ahkerasti.

"Takapajuisella ja uskonnollisella maaseudulla vastustetaan moderneja ja koulutettuja kaupunkilaisia. Jos hehtaarit äänestäisivät, Trump voittaisi ylivoimaisesti", analysoi yhdysvaltalaisten äänestyskäyttäytymistä poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara.

Hän jatkoi keskustelua toisella tviitillä, jossa Yhdysvaltoja verrattiin Suomeen.

"Suomessa Keskustan kannatuskartta vastaa Trumpin karttaa, mutta puolue ei ole lähtenyt tieteenvastaiselle tielle vaan on kunnioittanut oppineisuutta. Mistä ero Suomen ja USA:n syrjäseutujen välillä?"

Soininvaaran ajatukset herättivät myös keskustelua.

”Takapajuinen ja uskonnollinen maaseutu”. Voisiko ajatella, että juuri tämäntyyppinen asennemaailma on myös Yhdysvalloissa ollut jakamassa kansaa ja tuonut viime vaaleissa ja nyt Trumpille kannattajia?", kysyy Twitterissä Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

"Tiedevastaisuus on takapajuisuutta", Soininvaara vastaa.

Mukaan keskusteluun lähti myös Pekka Sauri.

"Niin kaupungeissa kuin maaseudullakin asuu aivan tavallisia ihmisyksilöitä, jotka rakentavat elämäänsä parhaan ymmärryksensä mukaan", Sauri kirjoittaa. "Heidän luokittelustaan tai yleistämisestään ei seuraa mitään hyvää kenellekään."

MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola piti Soininvaaran kannanottoa suorastaan rimanalituksena.

"Tämänkaltaisen eliitin ylimielisen ja jopa rasistisen twiittailun en toivoisi yleistyvän Suomessa. Maalaisten ja uskonnollisten ihmiisten dissaaminen saa aikaan trupismia. Todella pettynyt olen."

Moni maalla Suomessa maalla asuva näyttää pahoittaneen mielensä tästä twiitistä, Soininvaara vastaa sunnuntaina.

"Siinä ei puhuttu Suomesta vaan Yhdysvalloista. Meillä asiat ovat toisin, kiitos peruskoulun, ilmaisen korkeakouluopetuksen, valtion kirkon ja Yleisradion."

Täydennetty 8.11. klo 11:48 lisäämällä Soininvaaran täsmennys siitä,että hän viittasi Yhdysvaltojen eikä Suomen maaseutuun..

Kuvakaappaus Twitter
Lue lisää

"Ikävöittekö minua?" kysyi ex-presidentti Donald Trump – esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen

Hiljaiselo lakkaa: Trump palaa viikonvaihteessa parrasvaloihin puhumaan konservatiivijoukoille

New Yorkin syyttäjät saivat vihdoin Trumpin verotiedot

Joe Biden: Koronarokotteet kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä