Politiikka

IS: Vihreä ympäristöministeri Mikkonen väläyttää, että Suomen valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja – tyrmäys keskustasta

Jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) torjuu ympäristöministerin avauksen, josta arvelee aiheutuvan turhaa häiriötä autokauppaan ja -markkinoille.
Kuvat: Sanne Katainen, Petteri Kivimäki, Jaana Kankaanpää / Kuvitus: Juho Leskinen
Keskustan Joonas könttä ei innostu vihreän ympäristöministerin Krista Mikkosen suunnitelmista valtion takaamista lainoista sähköautojen hankintaan.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) pyörittelee ajatusta Suomen valtion takaamista lainoista sähköautojen hankkimiseen, uutisoi Ilta-Sanomat.

Mikkonen kertoi viime perjantaina järjestetyssä liikenne- ja kuljetusalan elinkeinojärjestöjen webinaarissa muun muassa kansalaisille suunnitellusta uudesta autonhankintamallista, jossa "yksittäisille kuluttajille pystyttäisiin luomaan mekanismeja, jotta auton hankintahintaa ei tarvitse maksaa kerralla."

"Monet haluaisivat vähentää liikkumisen päästöjään ja vaihtaa esimerkiksi sähköautoon. Uusi auto on kuitenkin iso kertaostos, johon ei välttämättä ole rahaa, vaikka se pitkällä aikavälillä olisikin kannattavaa käyttömenojen pienentyessä. Monissa osamaksukaupoissa ja yksityislainoissa korkokustannukset voivat olla korkeat ja toisaalta laina-aika lyhyt", Mikkonen tähdentää.

"Yksi vaihtoehto olisi, että valtio takaisi pankkien myöntämiä lainoja esimerkiksi sähköauton hankintaan, jolloin korkokulut madaltuisivat merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta. Vastaavantyyppinen laina olisi käyttökelpoinen erilaisiin kansalaisten päästövähennystoimien rahoittamiseen", ympäristöministeri kommentoi.

Keskustan jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä torjuu Mikkosen avauksen tuoreeltaan.

"Ministerin avaus sähköautojen ostamisen erillisestä valtiontakauksesta aiheuttaa vain turhaa häiriötä ja pahimmillaan ihmiset jäävät odottelemaan jotain takauksia ja korkotukia, ja autot jäävät ostamatta", Könttä toteaa.

"Mitään tällaista ei ole valmistelussa, ei myöskään osana liikenteen tiekarttaa. Autokauppaa ja -markkinoita ei tule sotkea yhtäkkisillä muutoksilla. Sähköautot tulevat lisääntymään, mutta tämä ministerin väläyttämä keino ei ole siihen toimiva. Ehdotus voisi lisätä ylivelkaantumisen riskiä ja kannustaa liialliseen velkaantumiseen", keskisuomalainen keskustapoliitikko summaa.

Aiheesta lisää:

IS: Ministeri väläyttää: Suomen valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja – ”Kertaostos, johon ei välttämättä ole rahaa”

Lue lisää

Suomelle laaditaan valtakunnallinen uusi liikennesuunnitelma – "Infrahankkeista on puuttunut pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta"

Autoalan kysely: Hybridiauto kelpaa kahdelle kolmesta ostajasta

Vihreät siirtäisivät satoja miljoonia yritystuista työllisyyteen ja koulutukseen – Maataloustuet aktiiviviljelijöille

Liikenneministeri Harakka tarkastaisi liikenteen kokonaisverorasitusta – valtiovarainministeri Vanhanen ja ympäristöministeri Mikkonen toista mieltä