Politiikka

Komissio syynää, rikkooko Suomi alkoholin etämyyntikiellolla lakia

Myös Alkon hankintatapoja ja yksinoikeutta alkoholia sisältäviin tuotteisiin selvitetään.
Lari Lievonen
Varsinkin pienpanimot ovat toivoneet etämyynnin sallimista.

EU-komissio selvittää, estääkö Suomi tavaran vapaata liikkumista kieltäessään alkoholin etämyynnin toisista jäsenmaista.

Komissio aloittaa Suomea kohtaan asiassa niin sanotun EU-pilot -menettelyn. Kyseessä on virallista rikkomusmenettelyä lievempi toimi, jossa komissio ja jäsenmaa hakevat ratkaisua jäsennellyn vuoropuhelun kautta.

Oikeuskiista sai alkunsa helsinkiläisen Rikhard Sjöbergin kantelusta.

Etämyyntikiellon lisäksi komissio selvittää samassa yhteydessä Alkon menettelytapoja.

Sjöbergin kantelun mukaan Alko vaatii kilpailutuksiin osallistuvilta maahantuojilta tuotemerkkien haltijoiden suostumusta, mikä hänen näkemyksensä mukaan rajoittaa tavaran vapaata liikkuvuutta ja rikkoo tavaramerkkidirektiiviä.

Sjöberg on kannellut myös Alkon yksinoikeudesta alkoholia sisältävien tuotteiden, kuten suklaiden, vähittäismyyntiin.

Pilot-menettelyn aloittamisesta ei ole vielä EU:n virallista kirjettä. Sjöberg kertoo tiedotteessaan EU-komission vahvistaneen hänelle menettelyn aloittamisen.

Myös meppi Petri Sarvamaa (kok.) kertoo saaneensa tiedon. Sarvamaa on ajanut aktiivisesti etämyyntikiellon kumoamista.

”Komissio tulee nyt konkreettisesti arvioimaan, onko unionin oikeutta rikottu ja onko asiassa perusteita ryhtyä konkreettisiin oikeustoimiin jäsenvaltiota vastaan. Suomella on nyt kymmenisen viikkoa aikaa antaa selvityksensä komissiolle. Tämän jälkeen komissio arvioi Suomen vastauksen,” Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Sarvamaan mielestä myös etämyynti kotimaassa tulisi sallia.

"Jo nyt pienpanimot kierrättävät tuotteitaan ulkomaiden kautta Suomeen, mikä on järjetöntä. Monopolien sijaan tulisi suojella ihmistä ja jättää holhoava kansanperinne historian hämärään.”

Juttua korjattu 28.1. kello 19.45. Petri Sarvamaa on meppi, ei EU-komissaari

Lue lisää

Sarvamaa: Vihreät näyttäytyvät taas ylimielisinä ja ymmärtämättöminä – "Vihreistä ei päästä eroon meidän aikanamme, vaikka moni suomalainen niin toivookin"

Tuskallinen juopa

Metsäkeskustelu on kuin moderni sammon ryöstö

Vallankaappausta ei pidä hyväksyä