Politiikka

Uutissuomalaisen gallup: Lähes puolet suomalaisista harkitsee kuntavaaleissa kahden tai useamman puolueen välillä

Liikkuvien äänestäjien määrä on kasvanut jo pitkään.
Kahden tai useamman puolueen tai ryhmittymän välillä harkitsee 46 prosenttia vastaajista, kertoo Uutissuomalaisen gallup. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Suomalaisista vain 33 prosenttia näyttää tietävän varmasti, mitä puoluetta harkitsee äänestävänsä kevään kuntavaaleissa, kertoo Uutissuomalaisen gallup.

Kahden tai useamman puolueen tai ryhmittymän välillä harkitsee 46 prosenttia vastaajista. Lähes tasan viidennes vastaajista ei aio äänestää tai ei osannut kertoa kantaansa.

Kokoomuksen kannattajista 60 prosenttia harkitsee vain yhden puolueen tai ryhmittymän äänestämistä kuntavaaleissa. Perussuomalaisten kannattajista vain yhden puolueen harkitsijoita on lähes yhtä paljon.

Sen sijaan vasemmistoliiton kannattajista noin 60 prosenttia kertoo harkitsevansa useamman puolueen välillä.

Ikäryhmittäiset vaihtelut olivat kyselyssä suuria. Yli 70-vuotiaista 51 prosenttia harkitsee yhden tietyn puolueen äänestämistä, kun vastaava luku 18–29-vuotiaiden keskuudessa on 28 prosenttia.

Liikkuvien äänestäjien määrä on kasvanut jo pitkään, sanoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki Uutissuomalaiselle. Hän arvioi, että puoluevalintaa saatetaan pohtia moniulotteisemmin ja puoluetta vaihdetaan herkemmin kuin takavuosikymmeninä.

Tietoykkösen toteuttamaan gallupiin vastasi tuhat suomalaista tammikuun loppupuolella. Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Henriksson Ylelle: Kuntavaalit voisivat olla syyskuussa, jos vaaleja pitää siirtää

Halla-aho: Perussuomalaiset ei hyväksy kuntavaalien siirtoa

Nuoret ja isot tilat aikovat investoida hanakasti lähivuosina

Essayah pelkää, että kuntien on nostettava veroprosenttiaan: "Pienille kunnille sote-palvelut ovat sellainen kurimus, kun budjetin muu liikkumavara voi jäädä hyvinkin pieneksi"