Politiikka

Sisäministeri Maria Ohisalo haaveili lapsena poliisin ammatista – "Ensimmäinen ajatukseni ministerisalkusta oli, että sosiaalipolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa"

Vihreiden puheenjohtajan mielestä olisi tärkeää, että ihmiset voisivat jutella leipäjonoissa myös sosiaalityöntekijän tai Kelan virkailijan kanssa.
Jarno Mela
"Halusin valita puolueen, joka ottaa ilmasto- ja ympäristökysymykset tosissaan ja samaan aikaan puolustaa hyvinvointivaltiota. Sitä rakennelmaa, jonka ansiosta olen päässyt opiskelemaan tohtoriksi asti", Maria Ohisalo perustelee, miksi hänen puolueensa on vihreät.

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on siviiliammatiltaan köyhyystutkija.

Vuonna 2017 tarkastettu sosiologian väitöskirja käsitteli leipäjonoja, huono-osaisuutta ja köyhyyttä. Ohisalo on myös kertonut avoimesti, että hänen omaa lapsuuttaan leimasi köyhyys ja alkoholismi.

"Suurimmalla osalla suomalaisista menee nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin ja samaan aikaan osa ihmisistä jää kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle”, Ohisalo sanoo.

Pahimmillaan tietyille ihmisille kasaantuu yhtä aikaa työttömyyttä, pienituloisuutta, matalaa koulutusta, heikkoja sosiaalisia suhteita ja päihde- ja mielenterveysongelmia.

Ministerillä ei ole yhtä hokkuspokkus-ratkaisua, jolla monisyinen köyhyysongelma ratkaistaisiin. Ensinnäkin ihmiset on saatava nykyistä paremmin mukaan työhön ja koulutukseen. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi hallituksessa on tehty työllisyystoimia ja laitettu lisää rahaa koulutukseen kaikille asteille.

Toinen iso kysymys on, miten sosiaaliturvajärjestelmä pystyisi tukemaan ihmisiä, jotka eivät pääse koulutukseen eivätkä työhön. Ongelma on työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen hankaluus.

Sanna Marinin (sd.) hallitus aloitti viime vuonna sosiaaliturvan täysremontin. Uudistusta tehdään kaikkien puolueiden yhteisessä komiteassa.

"Vihreiden ratkaisu sosiaaliturvan ongelmiin on pitkään ollut perustulo. Esimerkiksi tapahtumatoimijat ja kulttuuriala jäivät koronakriisissä täysin tyhjän päälle. Perustulo olisi helpottanut näiden ihmisten elämää."

Leipäjonot tulivat Suomen katukuvaan 1990-luvun laman myötä. Ohisalon mielestä olisi tärkeää, että ruuanjakelun yhteydessä ihmiset voisivat jutella myös sosiaalityöntekijän tai Kelan virkailijan kanssa.

”Näin ihmiset pääsisivät virallisen sosiaaliturvan piirin. Moni ei tule käyttäneeksi tukia, joihin olisi oikeutettu ja terveysongelmat jäävät hoitamatta.”

Maria Ohisalo liittyi vihreiden jäseneksi ollessaan vaihto-oppilaana Ruotsissa Uppsalan yliopistossa 2008. Pieneen kaveriporukkaan kuului ympäri maailmaa tulleita politiikan opiskelijoita niin puoluekentän oikealta kuin vasemmalta laidalta.

"Huomasin perustelevani omia poliittisia näkemyksiäni jostain sieltä väliltä ja tuoden aina ympäristönäkökulman mukaan keskusteluun."

Helsinkiin palattuaan Ohisalo meni Vihreän politiikan ABC-kurssille.

"Halusin valita puolueen, joka ottaa ilmasto- ja ympäristökysymykset tosissaan ja samaan aikaan puolustaa hyvinvointivaltiota. Sitä rakennelmaa, jonka ansiosta olen päässyt opiskelemaan tohtoriksi asti."

Itä-Helsingissä kasvanut Ohisalo oli nuorena lahjakas yleisurheilija. Hän voitti 13-vuotiaana pika-aitojen Suomen mestaruuden sisäradalla ja harrasti myös jalkapalloa. Myöhemmällä iällä Maria kiinnostui kestävyyslajeista ja erityisesti pyöräilystä.

"Viime kesänä pisin pyörälenkkini oli 140 kilometriä Imatralta Vaalimaalle, jossa ajoimme pääasiassa metsä- ja hiekkateitä. Joululoman viimeisenä päivänä pyöräilin hangessa nastoilla päälle 70 kilsaa."

Vihreiden puoluejohtaja on innokas konsolipeliharrastaja. Lapsena hän pelasi serkkupoikiensa kanssa paljon Nintendoa ja sai myöhemmin 10-vuotiaana joululahjaksi oman Super-Nintendo -konsolin. Aikuisiällä harrastus on muuttunut retropelien keräilyksi.

"Aiemmin ajattelin, että tämä on tosi nörttiharrastus. Nyt osaan olla jo siitä ylpeä. Pelaamiseen liittyy paljon hauskoja lapsuusmuistoja ja se on hyvä keino irtautua arjesta."

Kiireisellä ministerillä on nykyään harvoin aikaa pelaamiseen, mutta kun uusi Nintendo Switch -konsoli hankittiin kotiin, puoliso esitteli Marialle yhden vanhan suosikkipelinsä.

Ohisalo on hankkinut kotiinsa myös Speden Speleistä tutun nostalgisen nopeustestin.

"Joululoman päätteeksi nopeustestikin sujui paremmin, kun oli saanut hetken rauhoittua ja nukkua muutamat hyvät yöunet."

Yksi lapsuuden haaveammatti oli poliisi. Ohisalo olikin todella innoissaan vihreiden saatua sisäministerin pestin.

"Ensimmäinen ajatukseni ministerisalkusta oli, että sosiaalipolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa. Rikoksen uhriksi tai rikoksen tekijäksi päätyneellä ihmisellä on usein taustalla kasautunutta huono-osaisuutta."

Lue lisää: "Ilmaa puhdistava tapaaminen": Vihreiden Ohisalo ja keskustan Saarikko keskustelivat yhteistyöstä Haavisto- ja turve-erimielisyyksien jälkeen

Maria Ohisalo

  • Maria Ohisalo on helsinkiläinen sisäministeri, kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja ja köyhyystutkija.
  • Syntynyt vuonna 1985. Valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 2011 pääaineenaan sosiaalipolitiikka. Väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Itä-Suomen yliopistosta 2017 pääaineenaan sosiologia.
  • Helsingin kaupunginvaltuuston ja Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen vuodesta 2017 lähtien. Vihreiden varapuheenjohtaja 2015–2019. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja 2013–2014.
  • Toiminut aiemmin muun muassa tutkijana Y-Säätiössä sekä apurahatutkijana ja projektipäällikkönä Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus? -hankkeessa.
  • Naimisissa Miika Johanssonin kanssa. Liikuntaintoilija ja retropelikeräilijä.
Lue lisää

Maria Ohisalo rukkaisi tukijärjestelmää niin, että maanviljelijät ja metsänomistajat saisivat rahaa hiilensidonnasta – "Kaatamaton metsä on itsessään arvokas"

Saimaalle on tekeillä ainutlaatuinen yöttömän yön pyöräilytapahtuma: Saimaa Cycle Tour houkutellut jo yli 1 000 ilmoittautujaa

"Ilmaa puhdistava tapaaminen": Vihreiden Ohisalo ja keskustan Saarikko keskustelivat yhteistyöstä Haavisto- ja turve-erimielisyyksien jälkeen

Muistatko niitä, jotka ovat odottaneet vuoroaan?