Politiikka

EU-maiden johtajat keskustelevat jälleen koronatoimista – ratkaisua etsitään rokotejakelun nopeuttamiseen

Koronaviruksen nopeasti leviävät muunnokset ovat lisänneet paineita rokotejakelun vauhdittamiseen.
Huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on niin ikään painottanut yhteistyön tiivistämistä. Michelin mukaan etusijalla on nyt rokotusten nopeuttaminen kaikkialla EU:ssa. LEHTIKUVA / AFP

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään iltapäivällä videohuippukokoukseen, jossa keskustellaan jälleen koronatoimien koordinoinnista.

Tällä kertaa keskeinen kysymys on koronarokotusten eteneminen. Johtajien odotetaan pohtivan muun muassa sitä, miten rokotetuotantoa ja -toimituksia voitaisiin nopeuttaa.

Koronaviruksen nopeasti leviävät muunnokset ovat lisänneet paineita rokotejakelun vauhdittamiseen. Samaan aikaan rokotteiden toimitukset EU-maihin eivät ole kuitenkaan sujuneet täysin odotusten mukaisesti.

Esimerkiksi tällä viikolla lääkeyhtiö Astra Zeneca varoitti, ettei se välttämättä pysty toimittamaan huhti-kesäkuussa EU-maihin odotettua määrää koronarokotteita. Toisella vuosineljänneksellä Astra Zenecan koronarokotteen toimitusmäärät EU:hun saattavat jäädä jopa vain puoleen luvatusta 180 miljoonasta annoksesta.

Yhtiöstä kuitenkin kommentoitiin uutistoimisto AFP:lle, että tuotantoa EU:n toimitusketjussa pyritään kasvattamaan ja yhtiö pyrkii paikkaamaan puutteita myös maailmanlaajuisen toimitusketjunsa avulla.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi saksalaislehti Augsburger Allgemeinelle olevansa edelleen optimistinen ja korosti, että lääkeyhtiöiden kanssa tehdään yhteistyötä, jotta rokotetuotantoa pystyttäisiin kasvattamaan.

Huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on niin ikään painottanut yhteistyön tiivistämistä. Michelin mukaan etusijalla on nyt rokotusten nopeuttaminen kaikkialla EU:ssa.

"Tämä tarkoittaa rokotusten hyväksymisprosessin kiihdyttämistä, kuten myös tuotannon ja toimitusten nopeuttamista", Michel totesi kutsukirjeessään EU-johtajille.

Michelin mukaan nopeuttaminen vaatii muun muassa sitä, että rokotteiden toimitusketjussa mukanaolevat toimijat etsivät yhdessä ratkaisuja rokotetuotannon kasvattamiseksi EU:ssa.

Michel huomautti myös, että koronaviruksen muunnokset ovat nousseet hallitsevaksi virustyypiksi monessa EU-maassa.

"Muun välttämättömän matkailun rajoituksia voidaan edelleen tarvita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi", Michel kirjoitti.

EU-johtajien keskusteluissa noussee esille tänään yhteisen koronarokotetodistuksen käyttöönotto. Osa jäsenmaista on toivonut, että rokotetodistuksen avulla pystyttäisiin aikanaan vapauttamaan esimerkiksi matkailua.

Rokotetodistuksen kehitystyö on kuitenkin edelleen kesken. EU-virkamiehen mukaan odotuksissa on, että EU-johtajat sopivat kehitystyön jatkamisesta ja todistuksen varsinaisista käyttötarkoituksista päätetään myöhemmin.

Suomea videohuippukokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

EU-johtajat jatkavat huippukokouksen merkeissä myös huomenna, jolloin keskustelunaiheina ovat EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä EU:n eteläiset naapurit.

Lue lisää

THL: Suomessa 692 uutta koronatartuntaa

THL: Suomessa todettu 345 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa 28 enemmän kuin perjantaina

Työoikeuden professori: Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä, onko työntekijä saanut koronarokotuksen

THL: Suomessa raportoitu 519 uutta koronatartuntaa – Husin alueen kahden viikon ilmaantuvuusluku lähes 200