Politiikka

Peruskoulu ja toinen aste voisivat palata lähiopetukseen jo huhtikuussa – Katso hallituksen tiekartta ulos koronarajoituksista

Ravintoloita ja tapahtumia koskevia rajoituksia aletaan höllentää asteittain jo kesäkuussa. Ensin purettaisiin viimeisimpinä asetettuja rajoituksia.
Jaana Kankaanpää
Toisen asteen opiskelu on palaamassa lähiopetukseen riippuen alueen koronatilanteesta. Arkistokuva.

Hallitus on julkaissut suunnitelman koronarajoitusten hallitusta purkamisesta ja purkamiseen liittyvän tavoiteaikataulun. Suunnitelman tarkoituksena on luoda kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille selkeä näkymä yhteiskunnan asteittaiseen avautumiseen.

Hallitusta tiedotustilaisuudessa yksin edustanut pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi esityksen merkitsevän kansalaisille, että esimerkiksi peruskoulut ja toinen aste palaisivat aiemmista suunnitelmista poiketen lähiopetukseen jo tässä kuussa alueiden ja kuntien tautitilanteen mukaan niin päättäessä.

Hänen mukaansa marssijärjestyksenä on lasten ja nuorten sekä erityisryhmien tilanteen helpottaminen ennen muita.

"Toukokuussa vuorossa olisivat ulkotilat ja muun muassa museot ja kirjastot, joissa on vähänlaisesti kontakteja. Sittemmin vuoroon tulisivat esimerkiksi uimahallit. Tämä edellyttää malttia kaikille meille pitää kiinni rajoituksista, että voidaan varmistaa tilanteen olevan touko-kesäkuussa nykyistä parempi", Marin sanoo.

Hän vetosi suomalaisiin, ettei vielä huhti-toukokuussa järjestettäisi yksityistilaisuuksia, joista tartuntoja on todettu levinneen. Tartuntatilanteen pahetessa rajoitusten purku vaihtuu tarvittaessa uusiin rajoitustoimiin.

"Näin kesäkuussa voitaisiin tavata nykyistä vapaammin ystäviä ja perheenjäseniä, mutta mieluusti ulkotiloissa. Tällöin myös ravintoloiden ja aikuisten harrastepiirien rajoituksia helpotettaisiin."

Ravintolasulku päättyi jo tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kittilässä. Laajemmin toiminta vapautuu alueen tai kunnan koronatilanteesta riippuen 18. huhtikuuta.

Suomi on mukana eurooppalaisessa digitaalisen koronapassin kehitysryhmässä. Marinin mukaan on pohdittu voisiko osalta kansalaisilta sulkea pääsyn tilaisuuksiin ilman passia, mutta sitä ei olla toteuttamassa, vaan saada palvelut kaikille avoimiksi.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärven mukaan 50 tapauksen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana on raja, jonka alle päästessä rajoitteita voitaisiin purkaa porrastetusti. Hallitus tekee kahden viikon välein kokonaisarviointia, minkä perusteella purkamista voidaan myös joutua peruuttamaan.

Ongelmia on hänen mukaansa jo tiedossa, sillä tartuntojen lähtötaso korkeampi nyt kuin viime keväällä ja rokotesaatavuudessa on puutteita. Lisäksi muuntovirukset sekä rajojen terveysturvallisuuden varmistaminen rajalla teettävät töitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan 70 prosentin rokotekattavuus on asetettu Euroopassa kesäkuulle.

"Meillä rokotemäärät lisääntyvät viikko viikolta pois lukien Astra Zeneca -rokote, jonka käyttöä arvioidaan nyt yhdessä THL:n kanssa. Arvioimme, että heinä–elokuussa 70 prosentin kattavuus toteutuu, jos myös Astra Zenecaa voidaan käyttää edes osittain."

Hallitus kutsuu elinkeinojen eri toimijat viikon mittaiselle kommenttikierrokselle rajoitusten purkamisesta. Siitä saatua palautetta hyödynnetään jatkossa. Lisäksi ay- ja kuntatoimijoita kuullaan erikseen ensi viikolla.

Lue lisää:

THL: Suomessa todettu 419 uutta koronatartuntaa

Lue lisää

Euroopan lääkevirasto hyväksyi Modernan koronarokotteen 12–17-vuotiaille

HS: Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan THL ja STM toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69 -vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa

Atrian liikevoitto parani selvästi – koronarajoitusten purku näkyy kysynnässä

Rajan yli pääsee Suomen ja Norjan välillä taas ympäri vuorokauden