Politiikka

Vihreät on valmis rahalliseen tukeen turvealan yrityksille – kehysriihen neuvottelut käynnistyivät, työllisyystoimet kipukohtana

Keskusta ja vihreät painottavat uskottavia työllisyystoimia kehysriihessä. SDP ja vasemmistoliitto ovat olleet muita hallituspuolueita nihkeämpiä esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen.
Kuvat: Petri Blomqvist, Toni Pallari / Vihreät, Petteri Kivimäki / Kuvitus: Juho Leskinen
Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko peräänkuuluttavat uskottavia työllisyystoimia kehysriihessä. Turpeessa keskusta ja vihreät ovat olleet kuin kissa ja hiiri, mutta Pitkon mukaan myös vihreät on nyt valmis tukemaan vaikeuksiin ajautuneita turvealan yrittäjiä.

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, oululainen Jenni Pitko kertoi tänään MT:lle, että vihreätkin ovat valmiita turvealan tukemiseen.

"Kaikki voivat myöntää sen, että turveyrittäjät ovat joutuneet kärsimään ilmastopolitiikasta kohtuuttoman paljon kohtuuttoman lyhyessä ajassa. Vihreissä on valmius tukea ratkaisua, jossa tätä kohtuutonta tilannetta helpotetaan", Pitko sanoo.

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja huomauttaa samaan hengenvetoon, ettei puolue kuitenkaan suostu verohelpotuksilla tukemaan turpeen polttamista.

"Selvää on, että ilmastopolitiikassa emme suostu ottamaan taka-askeleita."

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen pitää välttämättömänä, että turvetta tuetaan nyt tuntuvasti.

"On löydyttävä toimenpiteet, joilla hallitsematon turpeen alasajo pysäytetään ja autetaan yrittäjiä, joilta nyt on lähtenyt elanto alta", saarijärveläinen Honkonen korostaa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kehysriihineuvottelut ovat käynnistyneet tänään keskiviikkona.

Neuvotteluista ennakoidaan haastavia, sillä viiden puolueen hallituksen olisi kyettävä löytämään yhteiset askelmerkit muun muassa siihen, miten Suomeen saadaan tällä hallituskaudella luotua 80 000 uutta työpaikkaa.

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat itse tavoitteesta samaa mieltä, mutta keinojen osalta puolueet ovat lähtökohtaisesti kaukana toisistaan.

SDP ja vasemmistoliitto suhtautuvat esimerkiksi muita puolueita huomattavasti nihkeämmin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen ja paikallisen sopimisen helpottamiseen.

Toisaalta keskusta ja vihreät ovat olleet jyrkästi eri linjoilla siitä, miten vaikeuksiin ajautunutta turvealaa kohdellaan.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on muun muassa jyrähtänyt turpeesta vihreiden puheenjohtajalle Maria Ohisalolle, joka aiemmin tyrmäsi turvetyöryhmän ehdotuksen kuntien lämpölaitosten verottomuuden nostosta.

Sekä Pitko että Honkonen pitävät tärkeänä sitä, että kehysriihestä löytyy uskottavia keinoja Suomen työllisyysasteen kohentamiseksi.

"Olemme vihreissä valmiita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen. Kun katsoo Suomen kestävyysvajetta tai työllisyysastettamme vertaa yleispohjoismaiseen tasoon, niin on selvää, että monia työllisyystoimia tarvitaan", Pitko sanoo.

Pitko puhuu myös voimakkaasti työperäisen maahanmuuton lisäämisen puolesta.

Honkosen mukaan keskustalle kelpaa vain uskottava talouspolitiikan kokonaisratkaisu.

"Kokonaisuuden on oltava sellainen, että Suomi seisoo tukevalla ja vakaalla pohjalla talouden suhteen. Talouspolitiikan suuren linjan on oltava uskottava."

Käytännön ratkaisuiksi Honkonen väläyttää esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, paikallisen sopimisen helpottamista ja työllisyyspalveluiden siirtämistä kuntiin.

"Suhdannetta ei pidä nyt heikentää veronkorotuksilla", Honkonen linjaa.
Juttua korjattu 21.4. klo 18.45 vihreiden Jenni Pitkon tittelin osalta, hän on vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, ei puheenjohtaja.

Aiheesta lisää:

Työllisyys, talous ja turve hallituksen kehysriihen tiukimmat väännön kohteet – Kemin tehtaiden sulkeminen lisää painetta järkeviin työllistämistoimiin

Keskustan Vanhanen ärähtää vihreiden turvetyrmäykselle – asia käsitellään hallituksessa

Matti Vanhanen satsaisi hulppeat kymmenen miljardia velkarahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joilla talous pitäisi kääntää nousuun

Lue lisää

"Pelkään Suomen puolesta, jos hallitus ei tee kehysriihessä riittävän kovia talous- ja työllisyystoimia" – keskustan varapuheenjohtaja Honkonen lataa suuria odotuksia huhtikuun kehysriiheen

Hallituksen kehysriihi keskeytyy iltapäivätunneiksi – aamulla neuvottelut olivat lukossa

SDP:n Skinnari: Hallituksen turvetyöryhmässä näkemykset ovat lähentyneet – "Tavoite on vielä tämän päivän aikana löytää ratkaisu"

Orpo moittii Marinin hallituksen koronatoimia sekaviksi ja vaatii työllisyystoimia – "Eläkeputki on poistettava ja paikallista sopimista lisättävä"