Politiikka

Historiallinen päätös: Vihreiden puoluekokous kannattaa kannabiksen myynnin sallimista

Puoluekokous lisäksi kannattaa, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät poistetaan.
Vihreiden puoluekokous kannattaa myös sitä, että kannabikselle toimeenpantaisiin nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely. LEHTIKUVA / ARKISTO / SOILE KALLIO

Vihreät kannattaa nykyään kannabiksen myynnin laillistamista ja nykyisen kieltolain kumoamista.

Vihreiden puoluekokouksessa hyväksyttiin tänään puoluekokousaloite, jonka mukaan vihreät kannattaa kannabiksen kieltolain kumoamista ja sitä, että kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallitaan.

Lisäksi puoluekokous kannattaa, että kannabikselle toimeenpannaan nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely, mukaan lukien myynnin ja valmistuksen sääntely ja verollepano.

Puoluekokous lisäksi kannattaa, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät poistetaan.

Äänestys oli tiukka, sillä aloitetta kannatti 183 ihmistä ja 181 oli sitä vastaan.

Vihreät aiemmin kannattanut rangaistavuudesta luopumista

Vihreiden aiempi kanta oli se, että puolueen tavoitteena on päihdepolitiikan painopisteen siirto haittojen vähentämiseen.

"Rikoslaissa huumausaineeksi määriteltyjen laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta tai kannabiksen pienten määrien kasvatuksesta omaan käyttöön ei pidä rangaista", nykyisessä tavoiteohjelmassa todetaan.

Kieltolain kumoamista kannattavassa vihreiden puoluekokousaloitteessa sanotaan, että koska kannabis on laitonta, se on tällä hetkellä täysin sääntelemättömillä ja laittomilla markkinoilla.

Aloitteen mukaan sääntelemättömyys aiheuttaa mittavasti haittoja ja monet haittailmiöt johtuvat kieltolaista, eivät kannabiksesta.

Lue lisää

Ympäristöministeri vaihtuu

Kuivike- ja kasvu­turvetta ei voi korvata

MTK:n Wallin vihreille: "Tärkeintä on nyt pitää huoli ruuantuotannon edellytyksistä, jotta ilmastotoimiin voidaan ryhtyä"

Vihreiden Ohisalo ei lämpene veronalennuspuheille – "Outo ajatus" ja kiihdyttäisi suhdannenousua