Politiikka

Super: Paperin sopimus ei ole pohja muille – "Meillä ei ole Suomen mallia. Kun kerran on haluttu liittokierroksia, käydään liittokierroksia"

Superin liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola ei niele ainakaan toistaiseksi samoja palkkaprosentteja hoitoalalle. "Meidän alamme neuvotteluista saattaa tulla hyvinkin vaikeat, mutta mistä tasosta lähdetään, ei vielä tiedetä."
Petteri Kivimäki
Koronatestausta eli tikkua nenään. Super ei halua puhua tässä vaiheessa palkkavaatimuksistaan, mutta on tuonut esiin pettymyksensä siihen, että työnantajat suunnittelevat karsivansa koronakriisissä maksettuja lisiä.

Syksyn palkkaneuvotteluista ennakoitiin hankalia, mutta ensimmäinen sopimus syntyikin tällä viikolla kuin varkain – plop – Stora Enson ja Paperiliiton välille. Tammikuussa alkava sopimuskausi kestää yli kaksi vuotta ja palkankorotukset kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia. Sopimuksessa on iso joukko muitakin kuin palkankorotusasioita.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvelee, että sopimusta saatetaan pitää päänavaajana eli mallina muille, mutta ainakaan 90 000 hoitajaa edustava Super ei ajattele niin.

"En ole ehtinyt nähdä kuin prosentit, joten en sano juuta enkä jaata enkä sitä, onko se päänavaaja", Superin liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola sanoi perjantaina MT:lle.

"Pitää muistaa, että meillä ei ole Suomen mallia, vaikka siitä puhutaan, vaan jokaisen alan tilanne pitää katsoa erikseen. Kun kerran on haluttu liittokierroksia, käydään liittokierroksia."

Elinkeinoelämän keskusliitto irtautui neuvotteluosapuolen roolista vuonna 2015 ja sälytti neuvotteluvastuun liitoille.

Suomen mallilla taas tarkoitetaan, että työehtojen ja palkankorotusten enimmäislinjan sanelevat vientialat, kuten metsä- tai teknologiateollisuus.

"Tämä on nyt sitä toivottua liittokokousneuvottelua, jota työnantaja on halunnut", Paavola huomauttaa.

"Jos vientialat haluavat määrätä, se on jo malli X, eikä liittokohtaiset neuvottelut. Pitää ensin katsoa, minkälainen linja se on. Meidän alamme neuvotteluista saattaa tulla hyvinkin vaikeat, mutta mistä tasosta lähdetään, ei vielä tiedetä."

Paavola muistuttaa, että Superin sopimukset ovat pääasiassa voimassa helmikuun loppuun saakka ja yksityisellä puolella huhtikuun loppuun. Neuvotteluosapuolina ovat kuntapuolella Kuntatyönantajat KT ja yksityisellä Hali-liitto, Avainta ja YTHS.

Super älähti hiljattain siitä, että työnantajat suunnittelevat karsivansa lisiä, joita on maksettu hoitajille joustamisesta työvoimapulassa ja koronakriisissä. Tällainen on esimerkiksi korotettu hälytysraha. "Todella ristiriitaista toimintaa. Työnantaja tarvitsee työntekijöitä hoitajapulassa, mutta ei ole valmis maksamaan siitä", Paavola moitti.

Lue lisää

Stora Enson ja Paperiliiton sopu ei ohjaa muita metsäjättejä – varsinkin UPM:n neuvottelujen tilanne tulehtunut

Paperissa kytee iso palo

Stora Enson ja Paperiliiton sopimus yrityskohtaisista työehdoista suojaa yhtiön nyt mahdollisilta työtaisteluilta – UPM:n neuvottelut ovat yhä jäissä

Stora Enso ja Paperiliitto solmivat yli kaksivuotisen yrityskohtaisen työehtosopimuksen