Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

Ähtärin pandat Lumi ja Pyry saavat nyt tukipyynnön korkealta: Kiinan Suomen-suurlähettiläs vetoaa MTV:n mukaan kiinalaisiin ja suomalaisiin lisärahoituksen puolesta

Kiinan valtio on huolestunut mahdollisuudesta, että Ähtärin eläinpuiston pandat joudutaan palauttamaan takaisin Kiinaan.
Petteri Kivimäki
Kesällä 2020 eduskunta hyväksyi lisätalousarviossa, että MMM voi myöntää eläinpuistolle enimmillään 1,5 miljoonan euron tuen, mutta tueksi määräytyi lopulta 200 000 euroa. Vuoden 2019 arkistokuvassa Pyry järsii lähikasvatettua bambua.

Kiinan Suomen-suurlähettiläs Chen Li kommentoi Ähtärin pandojen tilannetta MTV Uutisille lähettämässään tiedotteessa.

Pandat voidaan joutua palauttamaan Kiinaan, mikäli Ähtärin eläinpuisto ei löydä lisää rahoitusta. Vuotuinen lisärahoituksen tarve on kahdelle seuraavalle vuodelle 900 000 euroa.

Jo myönnetyn 200 000 euron koronatuen lisäksi valtio ei ole maksamassa muuta panda-avustusta Ähtärin eläinpuistolle, kertoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio MT:lle (mt.fi 9.11).

Kesällä 2020 eduskunta hyväksyi lisätalousarviossa, että MMM voi myöntää eläinpuistolle enimmillään 1,5 miljoonan euron tuen, mutta tuen määräksi tuli lopulta 200 000 euroa.

"Uskon, että monet tuntevat samalla lailla kuin minä olonsa ristiriitaiseksi tämän raportin nähtyään, ja eivät toivo tällaista tilannetta tapahtuvan", Chen Li kirjoittaa viitaten pandojen palauttamiseen Kiinaan.

Kiinan valtiolta Suomeen vuokratut Lumi ja Pyry ovat Chen Lin mukaan tulleet muodostamaan kiinalaisten ja suomalaisten yhteistä aarretta, ja symboloivat Kiinan ja Suomen välistä ystävyyttä, uutisoi MTV.

Lähetystö on hänen mukaansa ryhtynyt toimiin pandojen pitämiseksi Suomessa.

"Pandemian aiheuttamien nykyvaikeuksien edessä Kiinan Suomen suurlähetystö on ehdottanut Suomessa toimivia kiinalaisia yrityksiä ja Suomessa asuvia kiinalaisten järjestöjä tarjoamaan apua kykyjemme puitteissa. Uskon, että huolenpitävät suomalaiset kiinnittävät huomiota heihin, ja auttavat heitä pääsemään vaikeuksista ylitse", hän kertoo MTV Uutisten sivustolla.

Lue myös:

Ähtärin pandaparille ei makseta lisää valtiontukea – MMM:n kansliapäällikkö Husu-Kallio: "Valtio ei ole sitoutunut pitämään pandoja Ähtärissä veronmaksajien varoilla"

Lue lisää

Epäluulot kääntyivät menestykseksi: Suomesta tuli viidessä vuodessa vapaaporsituksen edelläkävijä

Ähtärin pandaparille ei makseta lisää valtiontukea – MMM:n kansliapäällikkö Husu-Kallio: "Valtio ei ole sitoutunut pitämään pandoja Ähtärissä veronmaksajien varoilla"

MTV: Ähtärin pandoja uhkaa palautus Kiinaan

Juha Vidgrén vetämään hevostalouden vastuullisuutta ja elinvoimaa selvittävää työryhmää