LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka

Metsäriitaan päätös – eduskunnan suuri valiokunta: Suomen pitää äänestää EU:n taksonomiasäädöstä vastaan

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen. Lausuntoon sisältyy kaksi eriävää mielipidettä.
Kari Salonen
Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela (oikealla) ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen vaihtoivat sanan ennen suuren valiokunnan kokouksen alkua perjantaina.

Suuri valiokunta yhtyi perjantaina kokouksessaan hallituksen kantaan.

Eduskunta vastustaa taksonomia-asetusta täydentävää ilmastoa koskevaa delegoitua säädöstä. Asiasta kerrottiin perjantaina Twitterissä kesken suuren valiokunnan kokouksen.

"Suuri valiokunta ilmoittaa, että se yhtyy asiassa valtioneuvoston kantaan, ja katsoo että Suomen tulee äänestää delegoitua säädöstä vastaan."

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen. Lausuntoon sisältyy kaksi eriävää mielipidettä.

Säädös sisältää arviointikriteerit ilmastonmuutokseen hillintään eri sektoreille, joista yksi on metsätalous.

EU-ministerivaliokunta linjasi viime viikolla, että hallitus vastustaa säädöksen hyväksymistä. Vasemmistoliitto ja vihreät kirjasivat eriävät mielipiteensä päätökseen.

Opposition suurimmat puolueet kokoomus ja perussuomalaiset puolestaan kertoivat äänestävänsä SDP:n, keskustan ja RKP:n linjan mukana eli säädöstä vastaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti keskiviikkona suuren valiokunnan kuulemisessa, että hallitus vastustaa ilmastoa koskevaa delegoitua säädöstä, koska metsien käsittelyä koskevat tekniset kriteerit ovat osin vaikeasti ymmärrettäviä ja tulkinnanvaraisia.

Marinin mukaan kriteerien täyttymisen todentaminen olisi vaikeaa, eikä niitä voi kaikilta osin pitää tarkoituksenmukaisina.

Valiokunta kävi keskustelua pääministerin kanssa erityisesti ennakkovaikuttamisesta ja hallituksen kannanmuodostuksesta.

Pääministerin mukaan Suomi on tuonut keskeiset huolensa esiin useissa yhteyksissä taksonomian valmistelussa. Ennakkovaikuttamista on tehty yksin ja yhdessä muiden samanmielisten maiden, erityisesti Ruotsin, kanssa.

EU:n kestävän rahoituksen ympäristökriteerejä valmistellut työryhmä ei ole MT:n tietojen mukaan saanut loppuraporttiaan valmiiksi tavoitellussa aikataulussa, vaan siihen on otettu lisää aikaa.

EU:n kestävän rahoituksen järjestelmä eli taksonomia koostuu useasta eri kriteeristöjen kokonaisuudesta.

Ensimmäinen osa on ilmastokriteeristö, johon EU-maat antavat omat puoltavat tai vastustavat kantansa 8.12. mennessä.

EU:n neuvostolla ja parlamentilla on mahdollisuus ainoastaan vastustaa delegoitua säädöstä, ei muuttaa sitä. Euroopan parlamentti on jo päättänyt, ettei se vastusta säädöstä.

Delegoitu säädös tulee voimaan, ellei EU:n neuvosto vastusta sitä vahvistetulla määräenemmistöllä 8. joulukuuta mennessä.

Ensimmäinen paketti pitää sisällään paljon metsäsäätelyä, mutta nyt aikalisälle laitettua ympäristöpakettia on pidetty metsätalouden kannalta vielä kriittisempänä ja hankalampana.

Lue lisää:

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun

Lue lisää

Eduskunta valmistautuu etätyöhön siirtymiseen

Koronan kotitestien arvonlisävero poistettiin vuodeksi – näkyy hinnoissa jo tänään

Eduskunta koolle poikkeuksellisesti ensi viikolla

"Metsänomistajan ei kannata heittää kirvestä kaivoon" – EU:n suojelutavoitteet ovat tulkinnanvaraisia, ja luontoarvoista voi koitua tulojakin, sanoo MTK:n Tiirola