Politiikka

Vihreiden Suomela ja Hassi lyttäävät taksonomiakannan: "Aikuiset korjaavat ilmastonmuutosta ja Suomi jättäytyy sivuun kiukuttelemaan"

Suuri valiokunta vastusti taksonomiasäädöksen hyväksymistä äänin 21–4. Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen, toisen eriävän mielipiteen jättivät kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.
Kari Salonen
"On selvää, että kaikkia ilmastotoimia ei voida rahoittaa veronmaksajien pussista. Tarvitaan myös yksityisen rahoituksen suuntaamista ilmastonmuutoksen hillintää auttaviin toimiin, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sanoo.

Suuri valiokunta päätti perjantaina vastustaa taksonomiasäädöstä hallituksen kannan mukaisesti. Päätös syntyi äänin 21–4.

Hallituspuolueet vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen suuren valiokunnan lausuntoon.

Toisen eriävän mielipiteen jättivät opposition kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela ja kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi toteavat tiedotteessa, että suuren valiokunnan kanta hidastaa ilmastonmuutoksen torjumista.

Se myös saa Suomen näyttämään vastuuttomalta ja lapselliselta toimijalta muiden EU-maiden silmissä, toteavat Suomela ja Hassi.

"Taksonomia on yhteinen, selkeä, tieteeseen perustuva kriteeristö sille, mitkä investoinnit ja toimet oikeasti ovat ilmastotekoja. Suomen pitäisi tukea eikä jarruttaa sitä, että EU asettuu tässä suunnannäyttäjäksi", Hassi sanoo.

Jos delegoitu säädös kumottaisiin, se vaikuttaisi kielteisesti Suomen ja EU:n ilmastotavoitteiden sekä Pariisin sopimuksen toteuttamiseen.

"Suomen etu olisi tukea taksonomiaa tarkentavan delegoidun säädöksen hyväksymistä. Sen tyrmääminen vaikeuttaisi ilmastotavoitteiden saavuttamista. Vastaan äänestäminen heikentää Suomen, erityisesti Suomen metsäalan ympäristömainetta", Hassi toteaa.

"Kun Suomi asettuu vastustamaan asetusta, joka etenee joka tapauksessa, vesitetään turhaan maineemme ilmastonmuutokseen kunnianhimoisesti suhtautuvana maana. Tämä näyttäytyy muille EU-maille lapsellisena toimintana tilanteessa, jossa aikuiset korjaavat ilmastonmuutosta ja Suomi jättäytyy sivuun kiukuttelemaan", toteaa Suomela.

Lue lisää:

Metsäriitaan päätös – eduskunnan suuri valiokunta: Suomen pitää äänestää EU:n taksonomiasäädöstä vastaan

Lue lisää

Matti Vanhanen käytettävissä eduskunnan puhemieheksi – Anu Vehviläinen kysyi Vanhasen kiinnostusta tehtävään jo suostuessaan itse puhemieheksi

Eduskunnassa koronatartuntoja – elinkeinoministeri ja vihreiden varapuheenjohtaja kertovat tartunnoistaan Twitterissä

Koronalle altistuneen Iiris Suomelan testissä ei löytynyt tartuntaa

Vihreiden kannattajat ovat aiempaa vasemmistolaisempia, perussuomalaiset oikeistolaisempia