Politiikka

Ruoka-alan keskustelufoorumi nimesi Anne Bernerin selvittämään keinoja Suomen elintarvikeviennin kolminkertaistamiseksi

Reijo Karhinen mainitsee Bernerissä yhdistyvän sekä vahvan liiketoiminnan kokemuksen että poikkeuksellisen laajan kotimaisen ja kansainvälisen verkottumisen
Lari Lievonen
Anne Berner toimi Juha Sipilän hallituksessa (2015–2019) liikenne- ja viestintäministerinä.

Ruoka-alan keskustelufoorumi on päättänyt käynnistää selvityksen nimellä ”Miten elintarvikevienti kolminkertaistetaan?”.

Selvityshenkilöksi nimettiin Anne Berner, ja raportti työstä valmistuu helmikuussa 2022. Asiasta tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Viennin eteen tehtävä työ ja aiemmin valmistuneet elintarvikeviennin edistämistä käsittelevät selvitykset ja linjaukset huomioidaan selvitystyössä.

Keskustelufoorumi nimesi Anne Bernerin selvittämään, miten yritykset näkevät oman vientipotentiaalinsa ja miten potentiaalia parhaiten voidaan hyödyntää tavoitteen eli elintarvikeviennin kolminkertaistamisen saavuttamiseksi.

”Ruokajärjestelmän globaali murros tarjoaa Suomelle mahdollisuuden uuteen menestykseen. Koko ruokajärjestelmämme läpi ulottuva vastuullisuus on kilpailuetumme tuottamamme ruuan korkean laadun ohella. Jotta saamme aikaan uutta, pitää meidän uskaltaa tehdä rohkeita avauksia ja olla valmiita uudistumaan", toteaa tiedotteessa keskustelufoorumin puheenjohtaja Reijo Karhinen.

Karhinen mainitsee Bernerissä yhdistyvän sekä vahvan liiketoiminnan kokemuksen että poikkeuksellisen laajan kotimaisen ja kansainvälisen verkottumisen.

”Ruoka on välttämättömyys, jonka globaali kysyntä jatkaa kasvuaan. Myös sen maku ratkaisee. Suomalaisilla ruokatuotteilla ja -palveluilla on kaikki edellytykset menestyä kilpailuilla markkinoilla, kun panostamme laadun lisäksi myös kokonaisdesigniin ja yhteistyöhön”, painottaa Berner tiedotteessa.

EU on maailman suurin elintarvikkeiden viejä. Osana yhteisiä sisämarkkinoita Suomella on erinomaiset mahdollisuudet kasvattaa omaa elintarvikevientiään.

Miten elintarvikevienti kolminkertaistetaan -selvitys käynnistyy joulukuussa osana Yhteisen ruokapöydän toimintaa. Raportti valmistuu helmikuussa 2022. ”Uskomme, että työn tuloksena esitettävät konkreettiset toimet kiinnostavat kaikkia yhteiskuntamme menestystä ja hyvinvointia vaalivia tahoja”, tiivistää Reijo Karhinen.

Lue lisää

"Maatilojen rahat on loppu kokonaan" – MTK-Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja vaatii teollisuudelta ja kaupalta toimia

Juvan Lehti: "Pankin ratkaisu näyttäytyy itsekkäältä" – entinen OP-pomo Reijo Karhinen kritisoi Suur-Savon maaseutukonttoreiden lakkauttamista

Kommentti: OP Ryhmä karsi Karhisen ajan rönsyt todellisen liiketoiminnan ympäriltä

Onko Suomen ruoka-alalla yhteinen näkemys tulevaisuudesta? Karhisen selvitys paljasti ainakin ministeriön osaamisessa ammottavan aukon