Politiikka

Vihreä Riikka Karppinen nousi 18-vuotiaana Sodankylän valtuustoon: "Vetoaminen ikään tai kokemattomuuteen alkaa olla viimeisiä argumentteja ennen tappion myöntämistä"

Vihreiden varapuheenjohtaja Riikka Karppinen on Lapissa merkittävästi suositumpi kuin Paavo Väyrynen saman ikäisenä.
Rami Marjamäki
Vaalikampanjan aikana Riikka Karppinen huomasi huumorin purevan. ”Puheeseen tuli tietynlainen rempseys. Ei politiikan tarvitse olla vakavaa, eikä sen tarvitse olla väittelevää. Pohjoisessa korostuu kansanomaisuus."

Jos aloittaa 18-vuotiaana yhden hengen vihreän ryhmän valtuutettuna Sodankylän kunnanvaltuustossa, varmasti oppii nopeasti tekemään tehokasta politiikkaa.

Riikka Karppinen on mitä ilmeisimmin oppinut, sillä nyt 24-vuotiaana hän on vihreiden varapuheenjohtaja, tunnustettu poliitikko Lapissa ja sai kevään eduskuntavaaleissa 7 818 ääntä.

Vertailun vuoksi: Paavo Väyrynen sai 23-vuotiaana 6 016 ääntä vuonna 1970.

Yhden hengen valtuustoryhmänä kaikki on pitänyt tehdä itse. Nuorena vihreiden edustajana hän on joutunut selättämään ennakkoluuloja.

”Esimerkiksi ensimmäisellä valtuustokaudella kuulin, että me olemme tehneet politiikkaa jo ennen kuin sinä synnyit. Ajattelen, että entäs sitten. Vetoaminen ikään tai kokemattomuuteen alkaa olla viimeisiä argumentteja ennen tappion myöntämistä. Valtaan pääseminen ei tarkoita enää, että täytyy olla erityisen iäkäs tai mies. Osaaminen ratkaisee.”

Huhtikuun eduskuntavaalit olivat hyvät nuorille naisille. Ministerikaartissa heitä on useita, ja viimeksi johtopaikalle valittiin lauantaina vihreiden puheenjohtajaksi Maria Ohisalo.

Karppinen on mukana tässä ryhmässä, vaikka ei eduskuntaan päässytkään. Hänet valittiin lauantaina vihreiden varapuheenjohtajaksi. Se avaa hänelle ovet vihreiden ytimeen.

Eduskunnasta hän jäi kymmenen äänen päähän. Hän myös sai Lapissa 2 849 ääntä enemmän kuin läpi päässyt keskustan Markus Lohi.

"En ole kuten useimmat, että joka suuntaan puhutaan mitä halutaan kuulla ja mielistellään kaikkia äänestäjiä. Minulla on hyvin selkeät linjat ja olen ne tuonut esille. Jos nämä ajatukset eivät kelpaa, niin sitten ei voi mitään. Lapissa pitää puhua suoraan."

Karppiselle malli tasa-arvosta tuli jo lapsuudesta. Kun Hannele Pokka oli Lapin maaherra ja Tarja Halonen presidentti, Karppiselle oli itsestään selvää, että naisetkin voivat olla johtopaikoilla.

Kerran hän kysyi isältään, voiko mieskin olla presidentti.

Lue myös:

Vihreä reservin kersantti ei sovi politiikan lokeroihin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Vantaalaislähtöinen Petri Piisilä viettää yli 200 päivää vuodesta Lapin erämaassa – ”Siellä on tilaa hengittää”

Perussuomalaiset valmiina esittämään välikysymyksen Haaviston toiminnasta, jos hän jatkaa ulkoministerinä

Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta