MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kolumni

Vaikuttaako se oikeasti johonkin, jos neljästä lihapyörykästä yksi korvataan kasvispyörykällä?

Moni puolue on linjannut ympäristötavoitteisiinsa lihankulutuksen vähentämisen. Kun olisi tekojen aika, äänestetään kuitenkin niitä vastaan.

Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua kasvisruuan ympärillä. Välillä keskustelu on suorastaan järkevää, kunnes se hetken kuluttua muuttuu suoranaiseksi tarhalaisten hiekkalaatikolla käymäksi eipäs juupas -väittelyksi.

Useiden tutkimusten ja suositusten mukaan suomalaiset syövät nykyään liikaa lihaa ja saavat ravinnostaan ylen määrin proteiinia. Tämä johtaa sekä terveydenhuollon kohonneisiin kustannuksiin että Itämeren rehevöitymiseen.

Lihan kulutuksen vähentämistä suositellaan lisäksi ympäristön ja ilmastonmuutoksen takia.

Moni puolue on linjannut ympäristötavoitteisiinsa lihankulutuksen vähentämisen. Kun olisi tekojen aika, äänestetään kuitenkin niitä vastaan.

Näin kävi esimerkiksi Tampereella, kun valtuusto äänesti kasvisruuan lisäämisestä koulu- ja päiväkotiruokailussa. Kyseessä oli kasvisruuan lisääminen 25 prosentilla.

Moni ihmetteli äänestyksen lopputulosta, jota puolustettiin esimerkiksi väitteillä lihan paremmasta energiatiheydestä ja perinteiden vaalimisesta. Saatiinpa mukaan myös tyttöjen syömishäiriö.

Jos pysähdytään ajattelemaan, niin vaikuttaako se oikeasti johonkin, jos neljästä lihapyörykästä yksi korvataan kasvispyörykällä?

Suurin kasvisruuan ongelma on todennäköisesti jo kotoa opittu ennakkoasenne.

Nyt kannattakin miettiä, haluammeko jakaa tämän saman ennakkoasenteen myös lapsillemme vai voisimmeko opettaa heidät avarakatseisemmiksi kuin itse olemme?

Vaikka en itse ole vielä kasvisruokaan kuollut, voin minäkin joku päivä tukehtua porkkanaan. Siihen asti suosittelen kaikkia ainakin kokeilemaan kasvisruokaa!

Lue lisää

"Eläinteollisuus tulee jäämään historiaan" – eläinfilosofi Elisa Aaltola kannustaa tuottajia sopeutumaan etenevään kasvisruokabuumiin

Sottaamisesta kohti sivistynyttä ruokailua

93 prosenttia suomalaisista syö lihaa, päivittäin alle puolet

Itse savustettua sen olla pitää