Kolumni

Toimittajalta: Kemin investointi on lottovoitto – Suomen metsäteollisuudessa käännetään lehteä paperista biotuotteisiin

Biotuotealan tehdaspäätös valaa uskoa Suomen tulevaisuuteen, ja ylläpitää samalla puun kysyntää.

Metsä Groupin investointi Kemiin on lottovoitto monessa mielessä. Biotuotteisiin liittyviä hankkeita on Suomessa vireillä monta, mutta vasta toteutuvat investoinnit merkitsevät.

Kemin biotuotetehdas lisää puunkäyttöä pohjoisemmassa Suomessa, ja se vahvistaa uskoa, että puulle on Suomessa jatkossakin kysyntää. Mitä kannattaa kasvattaa, sitä kannattaa myös omistaa ja hoitaa.

Kaikki Suomeen saatavat teollisuuden investoinnit ovat enemmän kuin tervetulleita. Isoja laitoksia ei ole Suomeen viime vuosina rakennettu kovinkaan montaa millekään teollisuuden alalle. Siksi Metsä Groupille pitää nostaa hattua, että se on toistamiseen rakentamassa miljardilaitosta maahan. Toki omistustaustakin voi vaikuttaa Suomi-uskollisuuteen. Metsä Group on myös maksanut omat oppirahansa ulkomaille sijoittamisesta.

Lehti on kuitenkin kääntynyt metsäteollisuudessa. Siinä missä 1990-luvun lopulle asti Suomeen nousi uusia paperitehtaita ja viisitoista vuotta sitten niitä alettiin ajaa alas, nyt ollaan jälleen uuden kasvattamisen tiellä.

Paperitehtaita lakkautetaan yhä, mutta uutta virettä on selvästi ilmassa. Siitä kertovat Metsä Groupin investoinnit Äänekoskelle ja Kemiin. Ensimmäiseen yhtiö laittoi viitisen vuotta sitten likoon 1,2 miljardia euroa, ja nyt vielä enemmän. Yhdessä Rauman sahan kanssa jo nämä konsernin investoinnit nousevat kolmeen miljardiin euroon. Se on iso raha mille tahansa yhtiölle.

Biotuote on kova sana. Jos UPM:n päättäisi rakentaa biopolttoainelaitoksensa Kotkaan, viimeistään silloin voisi sanoa, että Suomessa eletään uutta metsäalan investointibuumia.

Metsäyhtiöiden porstuassa muhii myös paljon uusia biotuotteita, jotka odottavat pinnistystä teolliseen tuotantoon. Niiden tulevat investointiuutiset ovat pieniä, mutta osasta saattaa kehkeytyä vielä merkittävääkin bisnestä.

Lue lisää

Sodanaikainen räjähde löytyi Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaalta Kemissä

Koivusta valmistettua haavasidosta ei tarvitse välissä vaihtaa, vaan se irtoaa itsestään haavan parannuttua

Metsä Groupin tuleva tehdas Kemissä käy nykyisellä henkilöstömäärällä, vaikka sellun tuotantokapasiteetti yli kaksinkertaistuu

Kemin uuden biotuotetehtaan tukeille löytyy osoite nykyisiltä sahalaitoksilta – sahayritykset valmiit kasvattamaan tuotantoaan