Kolumni

Tämä kesätyökokemus ei unohdu: Metsäylioppilas päätyi laivakokiksi proomulle – syntyi vetistä kinkkukiusausta ja puuromaista jauhelihakastiketta

Ammatillisena pohjana laivakokin pestiin olivat yläasteen pakolliset kotitaloustunnit ja satunnainen suklaakakkujen leipominen.

Kun kaveriporukassa vertaillaan omituisimpia kesätyökokemuksia, olen yleensä aika vahvoilla. Harvassa ovat ne toimittajat tai metsänhoitajat, jotka ovat olleet laivakokkina.

Takavuosina eräs metsäyhtiö kuljetti puuta proomulla Saimaalla. Yhtenä kesänä laivakokki piti yllättäen vapaita, joten muu miehistö joutui laittamaan ruuat itse itselleen. Tiedossa oli kuitenkin ulkomaanreissu, jonka takia laivakokin puuttuminen miehistövahvuudesta alkoi epäilyttää.

Mitä silloin tehtiin? No, ilmoitettiin metsäyhtiön 21-vuotiaalle kesätyöntekijälle, että ensi viikoksi olisi tiedossa vähän erikoisempi työkeikka. Käydäänpä hakemassa sinulle merimiespassi.

Kokin pesti oli varsinainen hyppy syvään veteen, kun ammatillisena pohjana olivat yläasteen pakolliset kotitaloustunnit ja satunnainen suklaakakkujen leipominen. Pakkasin reissulle mukaan äidin ikivanhan Kotiruoka-keittokirjan.

Matka kesti muistaakseni neljä päivää: yksi päivä Viipurin kanavalla, pari perillä Viipurissa ja yksi takaisin. Miehistö valmisti kai iltapalansa itse, mutta minä tein aamupalat, lounaat ja päivälliset.

Jääkaapissa oli valmiina kattava valikoima ruoka-aineita. Niistä syntyi kinkkukiusausta, joka jäi vetiseksi, ja jauhelihakastiketta, josta tuli puuromaista. Makaronilaatikko onnistui aika hyvin. Lopuista ruokalajeista ei ole jäänyt muistikuvia. Kaikki, mitä tein, syötiin. Luultavasti kokkasin liian pieniä annoksia raavaille miehille.

Kotikaljaa syntyi pussin kyljessä olevalla ohjeella – koskaan ennen reissua tai sen jälkeen en ole kotikaljaa sekoitellut.

Viipurissa pelotti, etten ehtisi viikonlopuksi kotiin tuoreen poikaystäväni luo. Helpotus oli suuri, kun ehdin sittenkin. Kaikkein huojentavinta oli, että laivakokin pesti päättyi.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja ja toimitussihteeri.

Lue lisää

Miksi perunasalaattia tarjotaan vappuna, juhannuksena, uutenavuotena ja ties kuinka monena muunakin juhlapäivänä?

Kesätöihin pääseminen on erityisen tärkeää nuorille, jotka eivät ole saaneet työnteon mallia kotoa

Ikuisesti herkkusuu

Muistoissa mummolan ruuat