Rakentaminen

Oletko menossa mökille? Asiantuntija neuvoo, mitkä asiat kannattaa tarkistaa mahdollisimman pian tai jo mielellään ennen mökkikauden alkua

Sähköturvallisuus on voinut vaarantua talven aikana, kun laitteet ovat olleet käyttämättöminä ja suljettuina.
Juho Leskinen
Teknisen asiantuntijan mukaan mökillä huomiota vaativat myös sähkökiukaat sekä erityisesti lämminvesivaraajat.

Virallisesti hallitus on suositellut vapaa-ajanmatkustamisen eli myös mökkeilyn välttämistä, mutta tästä huolimatta osa suomalaisista on jo aloittanut mökkikauden.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry antaa tiedotteessaan vinkkejä siihen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun aloittaa mökkikauden.

Keväällä mielellään ensimmäisen kesämökkikäynnin yhteydessä on hyvä katsastaa sähkölaitteistot, sillä sähköturvallisuus on voinut vaarantua talven aikana, kun laitteet ovat olleet käyttämättöminä ja suljettuina. Tarkista, että kaapelit, pistokkeet ja pistorasiat eivät ole löystyneet tai ettei niissä ole näkyviä vaurioita, kuten esimerkiksi hiirien jyrsintäjälkiä, halkeamia tai tummentumia.

"Katsasta myös sähkökeskus ja kiinteät sähköasennukset", Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila vinkkaa tiedotteessa.

Kauppilan mukaan on myös suositeltavaa testata vikavirtasuojakytkimen toiminta ja varmistaa, että se toimii tarkoitetusti. Mikäli ei toimi, on paikalle syytä kutsua sähkömies.

"Ja jos mökilläsi ei ole lainkaan vikavirtasuojakytkintä, sellaisen asennuttamista kannattaa harkita", Kauppila opastaa.

Teknisen asiantuntijan mukaan mökillä huomiota vaativat myös sähkökiukaat sekä erityisesti lämminvesivaraajat. Molemmat nimittäin ovat sähkölaitteita, joissa normaalikäytössä on vettä. On hyvä pitää mielessä, että kun laitteet ovat pitkään käyttämättöminä pitkään käyttämättöminä, kosteus saattaa hapertaa vastukset ja laitteiden saumat.

"Tällöin voi ilmaantua sähköturvallisuuspuutteita ja varaajien osalta myös vaara vesivahingosta", Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto muistuttaa.

Lue myös:

Uudenmaan avaaminen herättää maakunnissa huolta – "Terveydenhuolto on ensimmäisenä tulilla"

Glamping yhdistää luonnon ja luksuksen – sähkötön mökki on vaihtoehto hotellille, kun skumpat saa kylmään ja lakanat ovat valmiina

Poikkeustila on kasvattanut mökkien ja tonttien kysyntää, raportoi kiinteistövälittäjä

Lue lisää

Suomalaiset tekivät kesällä vapaa-ajan matkoja vähemmän kuin viime vuonna – koronakesä kuitenkin lisäsi mökkeilyä

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!

Millainen lienee arki koronan jälkeen?

Vantaalainen Annika Suomi suitsuttaa etätyöskentelyä mökillä: "Tuntuu, että kesä ja loma jatkuvat"