Rakennusalan toimijoita kerätään yhteen hiilineutraalin rakentamisen kehittämiseksi – "Parhaimmillaan rakennus voi sitoa enemmän hiiltä kuin vapauttaa" - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Rakentaminen

Rakennusalan toimijoita kerätään yhteen hiilineutraalin rakentamisen kehittämiseksi – "Parhaimmillaan rakennus voi sitoa enemmän hiiltä kuin vapauttaa"

VTT on tuottanut betonia, joka sitoo kovettuessaan hiilidioksidia ja muuttuu päästölähteestä hiilivarastoksi.
Jarkko Sirkiä
Puupohjaiset materiaalit voivat nousta merkittävään asemaan hiilineutraalissa ja terveellisessä rakennuksessa. Kuvassa Helsingin Jätkäsaareen valmistuva puukerrostalo.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen yliopisto keräävät rakennusalan toimijat yhteen kehittämään keinoja rakentamisen ilmastopäästöjen hillitsemiseksi. Tavoitteena on hiilineutraali ja terveellinen rakennus.

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi Ympäristöministeriö kaavailee rakennusten hiilijalanjäljen laskennasta pakollista vuoden 2025 paikkeilla.

Tällä hetkellä rakennukset tuottavat 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, kun mukaan lasketaan rakentaminen, rakennusmateriaalit sekä rakennusten käyttö.

Rakennusten lämmityksen ja jäähdytyksen päästöjä on jo leikattu, kun taas rakentamisen ja rakennusmateriaalien päästöt ovat pysyneet ennallaan. Tutkimuslaitosten mukaan materiaalit muodostavat noin puolet tyypillisen uuden rakennuksen päästöistä.

Puupohjaiset rakennusmateriaalit voivat nousta merkittävään asemaan hiilineutraalissa ja terveellisessä rakennuksessa. Niillä voidaan korvata esimerkiksi perinteisiä eristeitä, pinnoitteita ja liimoja, joista haihtuu huoneilmaan orgaanisia VOC-yhdisteitä vielä pitkään rakennusten valmistuttua.

Kehityskohteita ovat myös yleiset päästölähteinä tunnetut materiaalit, kuten teräs ja betoni. VTT:n laboratorioissa on jo onnistuttu tuottamaan betonia, joka sitoo kovettuessaan hiilidioksidia ja muuttuu päästölähteestä hiilivarastoksi.

Tavoitteen saavuttamiseksi VTT ja Tampereen yliopisto käynnistivät maaliskuussa Business Finlandin rahoittaman Build4Clima-hankkeen, johon toivotaan mukaan rakennusyrityksiä, arkkitehti- ja rakennesuunnitteluun erikoistuneita toimistoja sekä rakennusmateriaalien valmistajia.

”Haluamme koota alan toimijat yhteen ja selvittää, mistä työmaan ja rakennusmateriaalien päästöt muodostuvat ja miten niitä voidaan leikata. On jo selvää, että keinoja on lukuisia, mutta meidän osattava valita ne, jotka vaikuttavat tehokkaimmin kokonaisuuteen. Parhaimmillaan rakennus voi elinkaarensa aikana jopa sitoa enemmän hiiltä kuin vapauttaa”, sanoo VTT:n erikoistutkija Pekka Tuominen tiedotteessa.

Lue myös:

Puukerrostalo sitoo moninkertaisesti hiiltä betoniseen verrattuna – tontilla suuri vaikutus päästöihin

Lue lisää

WWF:n ohjelmapäällikkö vetoaa suomalaistutkimukseen: Puu ei ole välttämättä ilmastoystävällisempi kuin muut rakennusmateriaalit

Talouselämä-lehdeltä uusi avaus alalle: kompensoi hiilijalanjälkensä ensimmäisenä journalistisena printtijulkaisuna Suomessa

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Suomalaiset mepit iloitsivat puurakentamisen mainitsemisesta EU:n tulevaisuuspuheessa: "Hyvä, ettei puuta nähdä vain nieluna"