Rakentaminen

Maaseudulla ei ole väestönsuojia, joten osaatko suojautua itse? Tutkija kertoo, mitä vähintäänkin täytyy tehdä aseellisen hyökkäyksen tai kaasuiskun sattuessa

Omakotitalon kellarista voidaan tehdä tilapäissuoja, jota voidaan vahvistaa esimerkiksi hiekkasäkkien, tiilien ja maa-aineksen avulla.
Joel Rosenberg
Kellarista voidaan tehdä tilapäinen suoja, jonka ilmatiiviys on tärkeää esimerkiksi kaasun ja säteilyn varalta.

Kaupungeissa asuville on usein osoitettuna kodin lähettyviltä väestönsuoja, jonne vetäydytään esimerkiksi aseellisen selkkauksen yllättäessä.

Koska maaseudulla asuinrakennusten yhteyteen ei velvoiteta rakentamaan väestönsuojia, ihmisten on valmistauduttava suojautumaan itse.

Tutkija Heikki Laurikainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä kertoo, että poikkeusolojen koittaessa viranomaiset ohjeistavat tilapäissuojien rakentamiseen.

"Omakotitalon kellarista tai maakellarista voidaan tehdä tilapäissuoja, jota voidaan vahvistaa esimerkiksi hiekkasäkkien, tiilien ja maa-aineksen avulla."

Suojasta pitäisi Laurikaisen mukaan tehdä ilmatiivis, ja ilman puhdistusta varten tulisi rakentaa hiukkassuodattimellinen ilmanvaihtolaite. Ilmatiiviys on tärkeää esimerkiksi kaasun ja säteilyn varalta.

"Tilapäinen suodatin voidaan rakentaa myös kotikonstein muun muassa murskatusta hiilestä ja sammaleesta."

Laurikaisen mielestä kansalaisten on vähintäänkin osattava suojautua sisälle, sulkea ilmanvaihto ja tiivistää ilmankulkuaukot. Taito on hyödyllinen silloinkin, jos lähialueella syttyy tulipalo, josta kantautuu savua.

Lisäksi poikkeustilanteisiin varautumisen kuuluu kotivaran ylläpito ja ensiapu- sekä alkusammutustaitojen hankkiminen.

Esikaupunkialueiden omakotitaloissa on harvemmin kellareita. Silloin suoja joudutaan rakentamaan talon keskiosaan, jota raskaat seinät ympäröivät.

"Mahdollisuuksien mukaan pihalle voidaan kaivaa maakuoppa, johon valmistellaan tilapäissuoja."

Laurikaisen mukaan pientalovaltaiset alueet eivät perinteisesti lukeudu kohteisiin, joihin sodan yllättäessä viholliset kohdistaisivat ilmahyökkäyksiä.

Sen sijaan maaseudullakin yksittäinen tuotantolaitos voi olla riskikohde, johon tulee rakentaa väestönsuoja.

Kyselyjen perusteella noin puolet väestöstä tietää, missä lähin väestönsuoja sijaitsee.

Laurikainen suosittelee myös maaseudulla asuvia selvittämään, onko esimerkiksi omalla työpaikalla väestönsuoja tai onko työmatkan varrella yleisiä väestönsuojia. Tosin yleisiä väestönsuojia on lähinnä pääkaupunkiseudun kaupungeissa.

Tuoreen Kansalaisten käsityksiä väestönsuojelusta -tutkimuksen mukaan suomalaisista 89 prosenttia kokee väestönsuojat tarpeellisiksi ja haluaa, että ne pidetään kunnossa.

61 prosentin mielestä väestönsuojien rakentamista ei saa lopettaa, vaikka siten säästettäisiin rahaa.

Muokattu 13.10. klo 10.35 Kaupungissa asuville ei täydy olla väestönsuojapaikkaa osoitettuna, mutta usein niin on. Lisätty, että yleisiä väestönsuojia on lähinnä pääkaupunkiseudun kaupungeissa.

Lue lisää

Etäisyyden pitäminen jouluna on välittämistä

Hallitus kertoo illan koronaneuvotteluista – HS: Suomi on lähellä poikkeusoloja

Hallitus esittää kaasukäyttöisille kuorma-autolle hankintatukea

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 alkaa – harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja