Rakentaminen

Nurmijärvellä kiinnostaa omakotitalo, Hangosta ostetaan kakkosasunnoksi kerrostalokaksioita – tällaisia asuntoja suomalaiset etsivät eri puolilla maata

Asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet viime syksystä.
Kari Salonen
Asuntomessut lisäävät asuntojen kysyntää muutamaksi vuodeksi. Tänä vuonna asuntomessut ovat Lohjalla.

Halutuimmat asuntotyypit vaihtelevat paikkakunnittain ja ihmisten kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset eri puolilla Suomea, kertoo Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Helsingissä kaikkein halutuin asuntotyyppi on viimeisen vuoden aikana ollut kerrostalokaksio. Haetuimpia alueita taas ovat olleet Lauttasaari, Töölö, Kallio, Munkkiniemi ja Ullanlinna.

Etuovi.comin asuntomarkkinoiden tietopalvelun mukaan eniten hakuvahteja asetettiin kerrostalokolmioihin. Lisäksi Helsingissä haettiin paljon myös kolmen ja neljän huoneen rivintaloasuntoja sekä neljän huoneen kerrostaloasuntoja.

Rantasen mukaan se, että ihmiset hakevat myös Helsingissä isompia asuntoja ei ole yllätys. Hänen mukaansa se kertoo siitä, että ensiasunnon ostajat ja sijoittajat eivät enää ole niin kiinnostuneita yksiöistä.

Myös Rovaniemellä tehdään tällä hetkellä paljon asuntokauppoja. Viimeisen vuoden aikana haetuin asuntotyyppi on ollut kolmen huoneen rivitaloasunto. Eniten hakuvahteja asetettiin kerrostalokaksioihin.

Sekä Nurmijärvellä että Lohjalla omakotitalot ovat kaikkein kysytyimpiä. Nurmijärvellä lähes puolet hauista kohdistuu omakotitaloihin. Eniten hakuvahteja on neljän huoneen omakotitaloissa.

Omakotitalojen lisäksi Nurmijärveltä haetaan kolmen ja neljän huoneen rivitaloasuntoja.

Lohjalla puolestaan neljän huoneen omakotitalo on ollut sekä haetuin että vahdituin asuntotyyppi. Asuntoja haetaan eniten Lohjan keskustasta, Karjalohjalta, Sammatista, Virkkalasta ja Pusulasta.

Syy on Rantasen mukaan mahdollisesti asuntomessuissa. Asuntomessut ovat tänä vuonna Lohjalla.

"Asuntojen kysyntä nousee asuntomessupaikkakunnalla selvästi aina noin vuotta ennen messujen alkua. Voidaan jopa puhua asuntobuumista näillä alueilla. Messujen jälkeen kuumentunut markkinatilanne kuitenkin yleensä aina rauhoittuu nopeasti."

Hanko on kasvattanut vetovoimaansa viime vuosina, mikä näkyy myös kaupungin hintatasossa.

Hangossa haettiin eniten neljän huoneen omakotitaloja. Toiseksi suosituin hakukohde ovat kerrostalokaksiot.

"Moni pienestä huoneistosta vanhassa huvilassa haaveileva ulkopaikkakuntalainen päätyy ostamaan kakkoskodikseen kerrostaloasunnon Hangon keskustasta."

Yllättäen myös Jämsässä auntokaupalle kuuluu hyvää. Paperitehtaan sulkeminen ei ole ainakaan vielä näkynyt asuntokaupassa mitenkään.

Jämsään muuttaakin paljon lapsiperheitä muualta Suomesta.

Suosituin asuntotyyppi on neljän huoneen omakotitalo. Alueina Jämsänkoski, Halli, Kaipola, Längelmäki ja Länkipohja kiinnostavat ostajia.

Lue lisää

Mitä asuntokaupoilla saa miljoonalla? – Kolme huonetta tornitalosta tai kartanon ja veneen maaseudulta

Haave, jonka voi toteuttaa

Yhä useampi nuori haaveilee omakotitalosta – "Kaupunkiluonto ei enää riitä alle 25-vuotiaille"

Holhottaviksi joutuneiden vanhusten asuntojen myyntiluvat viipyvät kuukausitolkulla ruuhkien vuoksi