Uutiset

Hevoshommiin maailmalle kypsemmällä iällä – "Ei näitä asioita olisi saanut kokea, jos ei olisi uskaltanut tehdä näitä ratkaisuja"

Pitkän hevosharrastustaustan koonnut Jari Kuivala lähti viisikymppisenä ensin Kentuckyyn ja sitten Ruotsiin Timo Nurmokselle.
Jari Kuivalan albumi
Jari Kuivala työskenteli Hunterton Farmilla Kentuckyssa yhden huutokauppakauden kolmisen vuotta sitten.

Raviurheilu on todistetusti ala, jossa ikä on useasti vain numeroita, ja alalle voi myös palata välivuosien jälkeen. Näin teki Haukiputaalla nykyisessä Oulussa asunut Jari Kuivala.

Hevoset ja raviurheilu olivat kuuluneet Jarin elämään nuoresta asti. Isä ja isän sukulaiset hankkivat ensimmäiset hevoset taloon 1970-luvulla. C-ajolupa 80-luvun alkupuolella taskussa nuoren miehen sielu ja sydän meni lopullisesti raviurheilulle.

”Hevosten kanssa tuli pelattua aina 2010-luvun alkupuolelle. Koko ajan kuitenkin harrastuspohjalta. Leipä taloon tuli siviilipuolen töistä”, kertaa Jari Kuivala nyt.

Vajaat parikymmentä vuotta hän ajoi taksia oman yrityksensä piikkiin Oulun seudulla. Siitä työt vaihtuivat 14 vuoden ajaksi rekan pukille.

”2011 ajoin viimeisimmät startit, ja sen jälkeen meni monta vuotta ilman fyysistä kontaktia raviurheiluun. Jonkun verran seurasin raveja, käytännön hevoshommat jätin suosiolla muille."

Useinhan sattumalla on suuri merkitys elämässämme. Näin kävi myös Jarille reilut kolme vuotta sitten.

”Netistä sattui silmiin juttu, jossa Martti Ala-Seppälä auttoi hakemaan työntekijöitä Huntertonin Farmille USA:han. Innostuin asiasta, mutta pohdin, olisiko reilu viisikymppinen entinen raviurheilun harrastaja liian vanha reissuun,” muistelee Jari Kuivala hymyillen.

Ala-Seppälä kannusti lähtemään. Puolison ja silloisen työnantajan suhtautuessa myönteisesti mahdolliseen ulkomaankomennukseen oli päätös lähtemisestä Jarille lopulta helppo.

”Suuri kiitos täytyy antaa erityisesti puolisolleni, että työnantajalle myönteisestä suhtautumisesta ideaani,” kiittelee Jari lähipiiriään.

Hunterton Farmilla Kentuckyssa varsoja valmistellaan syksyn huutokauppoihin, ja tähän ruljanssiin Jari pääsi nopeasti sisään.

”Puitteet olivat huippuluokkaa, ja reissu avasi silmiäni. Hevosten suvut olivat jotakin ihan muuta kuin mihin olin tottunut. Koko toiminta oli alusta loppuun hyvin ammattimaista”, mies kertoo yhä intoa äänessään.

Hän ehti yhden huutokauppakauden kestäneellä visiitillä valmistella varsoja ja työskennellä niiden kanssa kolmessa eri huutokaupassa.

”Viisumien saanti USA:han ei ole yksinkertaista, ja minulle myönnettiin neljän kuukauden työlupa Atlantin toiselle puolelle. Olisihan siellä voinut olla pitempäänkin. Perhe ja työ kuljetusfirmassa vetivät takaisin Suomeen."

Kulunut sanonta on, että matkailu avartaa maailmankatsomusta. Jarin palattua Suomeen ehti hän ajaa jälleen jonkin aikaa rekkaa. Mutta ajatus jatkaa hevosten kanssa työskentelyä kokopäiväisesti poltteli mielessä.

Jussilan Kaitsu on nuoruudenkavereitani. Itse asiassa hän aloitti aikanaan hevoshommat meidän kotitalliltamme. Hänen kanssaan soitellaan säännöllisesti, ja kysyin lopulta, josko hänellä olisi tietoa avoimista ravialan työpaikoista Ruotsissa”, alustaa Jari Kuivala tilannetta pari vuotta sitten.

Kai Jussila on tehnyt pitkän uran raviurheilun parissa Ruotsissa, viimeiset vuodet Jussila on vastannut Timo Nurmoksen nuorista hevosista. Sieltä löytyi työpaikka myös Jarille.

”Toukokuussa tulee kaksi vuotta täyteen Timolla, ja hyvin olemme viihtyneet puolison kanssa täällä Ruotsissa”, kertoo Jari tyytyväisenä.

Pariskunta teki radikaalin ratkaisun: omakotitalo Haukiputaalta meni myyntiin ja he muuttivat saman tien kodin Ruotsiin.

”Olihan se iso muutos kummallekin lähteä tutuista ympyröistä Ruotsiin. Mutta jollakin tapaa tuli tunne, että jos koskaan niin nyt on aika kokeilla hevosalan töitä kokopäiväisesti”, kertoo Jari tyytyväisenä.

Jarin puoliso työskentelee terveydenhoitoalalla, ja arki rullaa nyt naapurissa sujuvasti.

Timo Nurmos on tunnettu pidettynä työnantajana, ja Jari ymmärtää hyvin syyn tälle.

”Timolla toiminta on viimeisen päälle ammattimaisesti hoidettu. Luonnollisesti valmennuspuolella, mutta myös henkilöstöön liittyvät asiat hoidetaan pilkun tarkkaan."

Valmennuslistoilla on yli 120 hevosta, ja toiminta on jaettu eri osiin. Suurin osa varsoista opetetaan ajolle Suomessa, ja sen jälkeen ne siirtyvät Nurmoksen nuorten hevosten talliin, joka sijaitsee erillään kilpatallista.

”Meidän vastuullamme nuorten hevosten tallissa on valmentaa varsoja kaksivuotiskaudella siihen asti, kunnes opetus- tai koelähdön aika lähestyy. Tällöin ne siirtyvät kilpatallin puolelle. Varsojen lisäksi meillä on aina tietty määrä toipilaita tai taukohevosia. Näin kilpatallilla pystytään keskittymään kilpahevosiin,” kertoo Jari Kuivala.

Timo Nurmos on totuttu tuntemaan valmentajana, joka antaa paljon vastuusta työntekijöilleen. ”Saamme toimia melko itsenäisesti. Kaitsu on vastuussa meidän yksiköstämme. Hän pitää yhteyttä Timoon ja sen puoleen myös omistajiin. Timo käy luonnollisesti säännöllisin väliajoin katsastamassa toimintaamme.”

Nuoria hevosia ajetaan viidesti kahden viikon aikana, hevoset ovat valjaissa vuoroviikoin kahdesti tai kolmesti. ”Tulosten valossa Timo on löytänyt melko toimivan konseptin niin nuorten kuin vanhempien hevosten osalta.”

Ruotsin johtaviin kuuluvassa tallissa hevosmateriaali on huippuluokkaa.

”Onhan tämä vähän kuin lapsena käydessä karkkikaupassa, katsoessa nuorten hevosten sukuja nimikylteistä. Paljon on muuten tuttuja nimiä Huntertonin ajoiltakin niin nimikylteissä kuin sukutauluissakin”, kiteyttää Jari.

Vaikka hän ehti olla ainoastaan yhden huutokauppakauden jenkeissä, alan reaaliteetit tulivat selviksi.

”Ei hevonen pelkästään suvullansa juokse. Sukuun kiinnitetään kuitenkin huutokaupoissa USA:ssa paljon huomiota. Mitä parempi sukuinen, sen kalliimpi. Luonnollisesti kalliimmat varsat päätyvät huippuvalmentajille. Näin ne saavat parhaimmat edellytykset tulevalle kilpailu-uralleen, kun odotusarvo näissä varsoissa on korkeampi.”

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä irtiottoa arjesta, tämän osoittaa Jari Kuivalan nykyinen elämäntilanne. Mies itse ja hänen puolisonsa viihtyvät hyvin Ruotsissa, ja Suomeen paluu ei ole ajankohtaista.

”Minulla on mahdollisuus palata kuljetusfirmaan takaisin töihin. Pomoni sanoi todella hienosti lähtiessäni kaksi vuotta sitten tänne, että olen aina tervetullut takaisin ajamaan rekkaa. Sen aika ei ole ainakaan vielä."

"Suosittelen kaikille, jotka vähänkin miettivät lähtemistä ulkomaille tekemään sen. Ei näitä asioita olisi saanut kokea, jos ei olisi uskaltanut tehdä näitä ratkaisuja,” toteaa Jari viisaasti.

Ainoastaan yksi asia kaihertaa mieltä: pariskunnalle on kuluneen vuoden aikana syntynyt kolme lastenlasta Suomeen.

”Koronan takia on ollut vaikea käydä Suomessa, ja isovanhempina sitä haluaisi nähdä jälkikasvuaan. Mutta eiköhän asiat kohta normalisoidu ja päästään vierailemaan puolin sun toisin."

Lue myös:

Kentuckylaiset hevoskasvattajat kehuvat suomalaisia: "Meidän porukkamme teki paremman homman kuin ammattilaiset"

Hunterton Farm on suomalaisten syksyinen opinahjo

Jari Kuivalan albumi
Jari Kuivala työskentelee Timo Nurmoksen nuorten hevosten kanssa. Kuvassa seurana Global Wise Guy.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosmies Aki Elo on ollut reissun päällä kohta 30 vuotta – yksi asia on jäänyt kaihertamaan

"Ei tätä fyysisesti vaativaa työtä jaksaisi tehdä pitempi aikaisesti jos ei todella välittäisi hoitohevosistaan”

Kentuckylaiset hevoskasvattajat kehuvat suomalaisia: "Meidän porukkamme teki paremman homman kuin ammattilaiset"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video