
Mandariini, klementiini vai satsuma – tiedätkö pikkusitrusten erot?
Pikkusitrusten sesonki on alkamassa. Tiedätkö, miten ne eroavat toisistaan?Pienet sitrushedelmät ovat jälleen ilmestyneet kauppoihin. Näin syksyllä ja alkutalvesta erityisesti satsumat ovat tuttu näky, mutta myös mandariineja on saatavilla.
Lue alta, miten eri pikkusitrukset eroavat toisistaan.
Mandariini
Mandariinit ovat lajikemäärältään suurin sitrushedelmien lohko ja kaupallisesti merkittäviä mandariinin viljelylajikkeita on yli 300. Varsinaisia mandariinin nimellä kulkevia sitrushedelmiä myydään kaupoissa harvimmin, sillä niissä on siemeniä.
Mandariinit ovat lähtöisin Kiinasta ja Japanista, jossa niitä on viljelty jo 1500-luvulla. Eurooppaan mandariini saapui vasta 1800-luvun alussa, mutta niiden suosio kasvoi jo ennen 1900-luvun alkua. Mandariinin suurimmat viljelijät ovat Kiina, Espanja, Brasilia, Japani ja Turkki.
Klementiini ja satsuma ovat mandariinista johdettuja lajikkeita, mutta mandariini on jäänyt elämään puhekielessä yleisnimityksenä kaikille pikkusitruksille.
Mandariinien sesonki on helmikuusta huhtikuuhun.
Satsuma
Satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto. Satsuma aloittaa pienten sitrushedelmien kauden.
Satsumat ovat lähtöisin Japanista ja ensimmäiset maininnat niistä löytyvät 1600-luvulta.
Satsumoiden sesonki alkaa loka-marraskuussa, jolloin muita sitrushedelmiä on vielä niukemmin tarjolla. Suomessa myydään pääsääntöisesti espanjalaista Okitsu Wasea, joka on kehitetty 1940-luvulla Japanissa.
Satsumat on helppo erottaa muista sitruksista niiden kellertävästä väristä, joka poikkeaa muiden sitrusten oranssista väristä. Satsumat ovat myös litteämpiä ja niiden kuori on sileä ja kiiltävä. Kuoresta saattaa löytyä myös vihertävää väriä, mikä ei kerro mitään hedelmän kypsyydestä, vaan kypsymisen aikana vallinneesta säästä. Kuori irtoaa tavallisesti helposti.
Satsumat ovat mehukkaita sekä mandariineja vähähappoisempia. Satsumoissa on harvoin siemeniä.
Klementiini
Klementiinit ovat suomalaisten suosikkimandariineja. Klementiinien sesonki kestää lokakuun lopusta aina keskitalveen saakka. Klementiinit ovatkin tuttu näky suomalaiskodeissa joulun alla.
Klementiini on välimerenmandariinin ja vanhan Comuna-appelsiinilajikkeen risteymä. Kaupoissa myydään useita eri klementiinilajikkeita, joita ovat esimerkiksi Clemenpons, Arrufatina, Fina, Clemenules, Oronules, Hernandina ja Oroval sekä klementiiniristeymiä kuten Fortuna ja Ortanique. Lajikkeita on harvoin kuitenkin merkitty kauppojen hintalappuihin.
Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Klementiinit ovat yleensä mandariineja hapokkaampia, mutta niitä pidetään myös yhtenä makeimmista pikkusitruksista.
Sitruskalenteri
Alta löydät kalenterin sitrushedelmille. Kalenterista näet, milloin mikäkin sitrushedelmä on parhaimmillaan.
Lokakuu
Iwasaki varhaissatsuma
Okitsu varhaissatsuma
Marraskuu
Owari satsuma
Joulukuu
Clemenules klementiini
Tammikuu
Navel appelsiini
Helmikuu
Navel appelsiini
Nadorcott mandariini
Orri mandariini
Maaliskuu
Shamouti appelsiini
Tarocco täysveriappelsiini
Orri mandariini
Nadorcott mandariini
Lähteet: K-Ruoka, Satokausikalenteri
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







