Saatko ruoastasi tarpeeksi koliinia? Uusi vitamiini lisätään ravitsemussuosituksiin
Päivitettävistä ravitsemussuosituksista löytyy pian B4-vitamiini eli koliini.Kesäkuussa julkistettavista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista löytyy uutena lisäyksenä koliini. Yhdysvalloissa koliini on ollut osa ravitsemussuosituksia jo 1990-luvulla.
Ruokavirasto kertoo koliinin olevan rasvaliukoinen yhdiste, jota löytyy kaikista kudoksista kalvojen fosfolipideistä.
Koliini luetaan vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi, joka ei kaikilta osin täytä klassista vitamiinin määritelmää. Se tunnetaan myös nimellä B4-vitamiini.
”Koliinin tehtävät elimistössä liittyvät muun muassa rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä sen toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä”, Ruokaviraston sivuilla kerrotaan.
Koliinia on kananmunan keltuaisessa, naudan maksassa ja vehnänalkioissa. Lisäksi sitä on muun muassa kalassa ja kanassa.
Koliinin puutetta ei ole raportoitu ihmisellä, mutta se on tärkeä aivojen kehitykselle, maksan toiminnalle ja rasva-aineenvaihdunnalle.
Yleisesti ottaen kasviksissa on vähän koliinia, joten se on nostettu erityisesti esille kasvinsyöjien kohdalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





