Heurekan työpajassa tarjoillaan lapsille ulkomaisia marjoja ja suklaata – "Kotimaisuus epäolennaista"
Maun lisäksi testataan muiden aistien havaintoja sekä ennakko-odotuksia. Tuotteiden alkuperästä ei ole tullut kyselyjä.
Heurekan Makukoulussa testataan, miten ruokailukokemukseen vaikuttavat maun lisäksi muut aistit sekä ennakko-odotukset. Kuva: Anniina NissinenTiedekeskus Heurekassa on meneillään lapsille ja nuorille suunnattu Makukoulu-työpaja. Sen käyttämistä tuotteista vain osa on kotimaisia.
Työpajoissa testataan, miten nautinnolliseen ruokailukokemukseen vaikuttavat maun lisäksi muut aistit sekä ennakko-odotukset.
Heurekan Makukoulussa maistellaan kuivattuja muun muassa karpaloita, ruisnachoja, hapankorppua, näkkileipää, sokeria, suolaa, maitosuklaata jatummaa suklaata.
Yhteistyökumppanina toimivasta Lidlistä kerrotaan, että ruisnachot, hapankorput, näkkileivät ja taloussokeri ovat Suomessa valmistettuja. Ulkomaisia tuotteita ovat siis karpalot, suklaat, suola ja omenalimonadi.
Innoituspäällikkö Merja Nuutinen Heurekasta toteaa, että maun testaamisen kannalta alkuperä ei ole olennaista.
"Kotimaisuusaste on makukoulussa irrelevanttia. Tieteellisen kokeen kannalta on olennaista, että saadaan maistettua vaikkapa karpalon maku ja suklaan kaakaopitoisuus."
Nuutisen mukaan Heureka olisi käyttänyt makukoulussa kotimaisia tuotteita, jos niitä olisi ollut tarjolla. Tuotteiden kotimaisuusasteesta ei ole tullut asiakkailta kyselyitä.
"Jos heidän (Lidlin) valikoimiinsa tulee kotimaisia tuotteita, käytämme mielellään niitä", Nuutinen lisää.
Lidl valittiin Heurekan yhteistyökumppaniksi makukouluun Nuutisen mukaan siksi, että aihealue kiinnosti kumpaakin osapuolta. Lisäksi yritys pystyi toimittamaan kaikki pyydetyt tuotteet.
"Lidl oli erityisen kiinnostunut sisällöllisestä puolesta, joten päädyimme heihin. Tuotevalinnoissa on lähdetty liikkeelle tieteelliseltä pohjalta mitenkään väheksymättä kotimaisia tuotteita", hän lisää.
Tuotteet oli määritelty jo ennen yhteistyökumppanin valintaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
