Peurapata uunissa
Peuran uunipata on tuhtia talviruokaa.
Lisukkeena voi tarjota esimeriksi persiljaperunoita, vihreitä papuja ja puolukoita. Kuva: Mari Ikonen(10 annosta)
1,5–2 kg peuran paistilihoja
100 g pekonia
3 sipulia
3 porkkanaa
1 palsternakka
3 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
10–12 mustapippuria
5–6 katajanmarjaa
3 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua rosmariinia
noin 3–4 tl merisuolaa
2–3 dl punaviiniä
2–3 dl laimennettua marjamehua
Lihojen paistamiseen:
voita ja rypsiöljyä
Poista paistipaloista rasva ja kalvot ja paloittele liha parin kolmen sentin kuutioiksi.
Kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi sipulit, porkkanat ja palsternakka, kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.
Jauha morttelissa pippurit, katajanmarjat, timjami, rosmariini ja suola riistamausteeksi.
Ruskista lihat pienissä erissä paistinpannulla voi-öljyseoksessa, laita lihat kannelliseen uunipataan ja kaada päälle tilkka pannun huuhdelientä. Laita lihakerrosten väliin kasvispaloja ja laakerinlehdet ja sirottele maustesekoitusta. Paista viimeisessä pannullisessa myös paloitellut pekonit niin, että ne jäävät pataan päällimmäiseksi.
Kaada pataan punaviiniä sekä marjamehua sen verran, että lihat miltei peittyvät.
Laita uunipataan kansi päälle ja anna ruuan hautua 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, kunnes liha on hajoavan mureaa.
Tarkista maku, koristele tuoreella persiljalla ja tarjoa peurapata perunoiden, puolukoiden ja vihreiden kasvisten kanssa.
Vinkki! Leivinuunissa ruokaa voi hauduttaa miedossa lämmössä vaikka yön yli.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

