Vuohenlihapata vaatii aikaa, mutta tulos palkitsee
Vuohenlihapataa valmistetaan hitaasti ja hartaasti. Kypsän lihan voi tarjota vaikka banaaniletun sisässä.Vuohenlihapata (Goat Asun)
6–8 annosta
- noin 1,3 kg:n vuohenpaisti (jalka tai lapa)
- 2 1/2 + 1/2 tl aromisuolaa
- 2 tl sipulijauhetta
- 6 tl paprikajauhetta
- öljyä
- 5 chiliä (tulisuus oman sietokyvyn mukaan, älä poista siemeniä)
- 1 paprika
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
Lihan marinointi
Poista lihan pinnasta ylimääräinen rasva, mutta jätä joihinkin kohtiin ohut rasvakerros, sillä se antaa lihaan makua.
Vedä paistin molemmin puolin poikittaisia viiltoja, jotta mausteet pääsevät lihaan.
Sekoita mausteet keskenään kunnolla (jätä 1/2 tl aromisuolasta tästä vaiheesta vielä sivuun) ja hiero lihan pintaan, erityisesti viiltokohtiin. Levitä pinnalle vielä vähän öljyä.
Kiedo liha kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mutta mieluiten yli vuorokauden.
Jos kypsennät lihan savustimessa
Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Säädä savustin 120 asteeseen. Ota liha kelmusta ja laita savustimeen niin, että paksuin osa on kuumimmassa kohdassa. Varmista, ettei liha ole liian lähellä lämmönlähdettä.
Käännä lihapala noin puolentoista tunnin kuluttua ja anna kypsyä toiset puolitoista tuntia.
Kolmen tunnin päästä lihan pitäisi olla paahtunut pinnaltaan ja luun alkaa irrota. Ota liha savustimesta ja kääri tiiviisti folioon, mieluiten kaksinkertaiseen. Pane käärö takaisin savustimeen, edelleen 120 asteeseen.
Tarkista noin tunnin päästä lihan pehmeys pistämällä haarukalla tai hammastikulla folion läpi, älä kuitenkaan vielä avaa kääröä. Liha on valmis, kun pistäessä tuntuu vain vähän vastusta.
Ota kypsä liha savustimesta ja anna vetäytyä folion sisällä noin puoli tuntia.
Jos kypsennät lihan uunissa
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Säädä uuni 180 asteeseen. Kääri liha tiiviisti kaksinkertaiseen alumiinifolioon, pane uunipellille ja paista noin 2,5 tuntia, kunnes haluttu kypsyys on saavutettu. Ota liha uunista ja anna vetäytyä folion sisällä noin puoli tuntia.
Lopuksi
Kun liha on jäähtynyt, irrota liha luista (tämän tulisi tapahtua helposti), paloittele ja siirrä sivuun.
Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili ja sekoita ne keskenään. Puserra niitä tiheän siivilän läpi, niin että niistä irtoaa neste.
Leikkaa paprika suikaleiksi.
Kuumenna paistinpannulla pari ruokalusikallista öljyä, ja lisää puristettu sipuli-chiliseos ja jäljellä oleva 1/2 teelusikallista aromisuolaa. Paista 5–10 minuuttia, mutta varo polttamasta.
Lisää pannulle lihakuutiot ja sekoita. Kypsennä sekoitellen noin seitsemän minuuttia keskilämmöllä.
Lisää nyt ohuet paprikaviipaleet ja pieni tilkka vettä (20 ml). Anna kiehua noin kolme minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



