Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Täytteet tuovat ruokiin meheviä yllätyksiä – ne taipuvat niin lettuihin kuin pääruokiin

    Moni ruoka ja raaka-aine jalostuu maukkaalla ja näyttävällä täytteellä. Piilota makuyllätyksiä niin kasviksiin, kanaan, kreppeihin kuin croissantteihin.
    Tomaatti, sipulit, feta ja oregano antavat makua, ja kaura tuo ruokaisuutta paprikoiden täytteeseen.
    Tomaatti, sipulit, feta ja oregano antavat makua, ja kaura tuo ruokaisuutta paprikoiden täytteeseen. Kuva: Carolina Husu

    Täytteet tuovat moniin ruokalajeihin kivan yllätysmomentin. Joskus vasta ensi puraisu paljasta, mistä oikein on kyse. Kasvisklassikkoihin kuuluvat täytetyt uuniperunat, tomaatit, paprikat, sipulit, kesäkurpitsat, munakoisot ja herkkusienet. Täytteitä voi piilottaa myös jauhelihamurekkeeseen ja -pyöryköihin tai kääräistä paistiviipaleisiin ja auki leikattuihin fileisiin. Myös kokonaisen kalan vatsaonteloon mahtuu makutekijöitä, kuten fenkolia, sitruunaa ja yrttejä. Kotoisen silakan voi muhevoittaa pihveiksi tai kiepauttaa rulliksi uunivuokaan. Leivonnaisista tutuimpia ovat täytetyt patongit, piiraat ja pasteijat sekä suolaiset ja makeat sarvet.

    Paprikat soveltuvat rakenteensa takia mainiosti täytettäviksi. Ontosta paprikasta putsataan pois vain siemenet ja vaaleat seinämät. Täytteeksi sopivat vihanneslaatikon rippeet ja erilaiset juustot. Korvaa riisi kotimaisella ruokakauralla tai esikypsennetyillä rikotuilla ohrasuurimoilla, niin ilmastoteon lisäksi saat uudenlaista maukkautta täytteeseen. Paprikat maistuvat sellaisenaan tai liharuokien lisäkkeenä.

    Täytetyt letut eli krepit tai ranskalaisittain crêpes olivat trendiruokaa 1980-luvulla ja nyt ne on löydetty uudelleen. Muhennokseen voit käyttää kotimaista järkisärkeä, savu- tai tonnikalaa. Myös katkaravut, jauheliha ja savukinkku erilaisiin kasviksiin yhdistettyinä sopivat käänneltäviksi lettujen sisuksiin. Vegaaninen lettutaikina syntyy, kun jätät kananmunan pois taikinasta ja korvaat maidon esimerkiksi kauramaidolla. Ruokaisat letut maistuvat salaatin kanssa pienenä ateriana, ja ne sopivat erinomaisesti brunssipöytään.

    Kievin kanasta käytetään myös muotoa Kiovan kana, Kievin kotletit tai kieviläinen kana. Kyse on kuitenkin aina perinteisestä ruokalajista, jossa broilerin rintafilee täytetään yrtti-valkosipuli-maustevoilla. Leike paneroidaan ja paistetaan runsaassa rasvassa. Pulleat fileet kannattaa loppukypsentää uunissa.

    Mehevät mantelicroissantit keikkuvat kahviloiden ja konditorioiden suosikkilistoilla. Herkkuleivonnaisten kotiversio syntyy sukkelasti valmistaikinasta, johon kääräistään mantelimassatäytettä ja pintaan ripotellaan reilusti mantelilastuja. Makeat leivonnaiset kruunaavat kahvihetken tai viikonlopun pitkän aamiaisen.

    Täytetyt paprikat

    4 annosta

    Ainekset

    • 4 paprikaa
    • Täyte
    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 3–4 tomaattia
    • ½ ruukkua oreganoa
    • ½ dl rypsiöljyä
    • 1½ tl mustapippuria
    • 1 tl suolaa
    • 1½ dl ruokakauraa
    • 150 g salaattijuustoa tai fetaa
    • Päälle
    • 1 rkl korppujauhoja

    Valmistusohje

    Huuhtele paprikat ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Poista siemenet ja valkoiset seinämät. Paprikat pysyvät keikkumatta vuoassa, kun teet pienet viillot alapintaan. Varo kuitenkin puhkomasta kuorta.

    Kuori ja pilko sipulit. Huuhtele ja paloittele tomaatit. Hienonna oregano karkeasti.

    Kumoa sipulit, tomaatit ja oregano leikkuuterällä varustetun tehosekoittimen kulhoon. (Voit vaihtoehtoisesti käyttää sauvasekoitinta.) Mittaa mukaan öljy ja mausteet. Aja ainekset tasaiseksi seokseksi. Kääntele joukkoon ruokakaura. Murustele mukaan salaattijuusto.

    Jaa täyte paprikoihin. Ripottele pinnalle korppujauhoja.

    Voitele uunivuoka öljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Nosta paprikat vuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet sopivasti ja kaura on kypsynyt.

    Täytetyt ohukaiset

    noin 12 kpl, Ø 18 cm

    Ainekset

    • Taikina
    • ½ l maitoa
    • 2 kananmunaa
    • 3 dl vehnäjauhoja
    • ¾ tl suolaa
    • Täyte
    • 1 rs (200 g) tuoreita herkkusieniä
    • 2 porkkanaa
    • ½ purjoa
    • 2 rkl voita
    • 2 rkl vehnäjauhoja
    • 1 prk (2 dl) ruokakermaa (juusto)
    • 1 tl sitruunapippuria
    • ¼ tl suolaa
    • 1 prk (275 g/180 g) järkisärkeä (savustettu + valkosipuli)
    • Päälle
    • 100 g mozzarellajuustoraastetta

    Valmistusohje

    Sekoita maitoon muut taikinan ainekset hyvin vatkaten. Anna turvota puoli tuntia.

    Valmista täyte. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori porkkanat ja raasta ne karkealla terällä. Silppua halkaistu, huuhdeltu purjo.

    Kuumenna paistinpannulla sieniä, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää rasva ja loput kasvikset. Kääntele seosta muutaman minuutin ajan.

    Ripottele vehnäjauhot kasvisten päälle, pyöräytä sekaisin ja lisää kerma. Mausta ja anna seoksen muhia pari minuuttia. Tarkista maku.

    Valuta säilykesärki liemestään siivilässä ja sekoita kalat kasvismuhennokseen.

    Paista taikinasta ohukaisia rasvalla sipaistulla pinnoitetulla paistinpannulla. Lusikoi täytettä ohukaisen keskelle ja taittele kolmioiksi.

    Nostele krepit leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle juustoraaste. Gratinoi 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto on saanut vähän väriä.

    Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kera.

    Kievin kana eli täytetyt broileripihvit

    6 annosta

    Ainekset

    • 6 (1 kg) broilerin rintafileetä (maustamaton)
    • Maustevoi
    • 100 g voita
    • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
    • 1 tl sitruunankuoriraastetta
    • ½ dl persiljaa silputtuna
    • ¾ tl rakuunaa
    • ½ tl suolaa
    • Panerointiin
    • 1 dl vehnäjauhoja
    • 2 kananmunaa
    • 2 dl korppujauhoja
    • 2 tl suolaa
    • 1 tl valkopippuria
    • Paistamiseen
    • rypsiöljyä ja voita

    Valmistusohje

    Valitse pulleita rintafileitä. Vedä terävällä veitsellä viilto fileen sivuun, jotta maustevoille syntyy tasku. Varo puhkomasta lihaa.

    Sekoita pehmeään voihin valkosipuli, kuoriraaste sekä yrtit ja suola. Pakasta maustevoi hetkeksi.

    Ota esille 3 syvää lautasta. Mittaa yhdelle vehnäjauhot. Riko toiselle lautaselle munat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita kolmannessa korppujauhot sekä mausteet.

    Jaa kylmä maustevoi broileritaskuihin ja kiinnitä leikkauskohta cocktailtikulla.

    Kääntele broilerit ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten munaan ja painele lopuksi korppujauhoissa molemmin puolin.

    Kuumenna paistinpannussa reilusti öljyä ja vähän voita. Paista broilerifileet kauniin ruskeiksi. Siirrä ne uuninkestävälle vadille ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Tarkista veitsen viillolla, että broilerin liha on kypsää.

    Tarjoa kanat keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden sekä herneiden kera.

    Mantelicroissantit

    6 kpl

    Ainekset

    • 1 tlk (240 g) croissant-tuoretaikinaa (Danerolles)
    • 75 g mantelimassaa
    • (pari tippaa karvasmanteliaromia)
    • 25 g voita
    • 1 kananmuna
    • ½ dl mantelilastuja
    • Viimeistelyyn
    • 1 rkl tomusokeria

    Valmistusohje

    Ota taikina huoneenlämpöön.

    Sekoita mantelimassa ja pehmeä voi. Jos massa on kovaa, raasta se karkealla terällä. Lisää halutessasi pari tippaa karvasmanteliaromia.

    Avaa taikinapakkaus ja levitä taikina leivinalustalle. Leikkaa kolmiopalat irti toisistaan. Jaa mantelimassaseos tasaisesti taikinakolmioiden leveään päähän. Rullaa leveästä päästä aloittaen croissantin muotoon.

    Nosta mantelicroissantit leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

    Paista 180-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

    Siivilöi hieman jäähtyneiden mantelicroissantien päälle tomusokeria. Tarjoa lämpiminä.