Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen
Mesiangervon aromi on niin vahva, että sitä kannattaa laittaa ruokiin ensin vain vähän ja lisätä tarvittaessa.
Mesiangervo on yleinen kaikkialla Suomessa. Sitä löytää esimerkiksi ojista ja muista kosteista paikoista. Kukat ovat mainio mauste, lehdet erinomainen teeaines. Kuva: Maria MiklasMesiangervo (Filipendula ulmaria) on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kosteilla paikoilla. Kukat kerätään taittamalla kukkavarsi poikki. Myös nuppuja tai vihreitä ja ruskeita siemeniä voi kerätä ja kuivata.
Kuivata kukintoja jonkin aikaa sellaisessa paikassa, josta pienet hyönteiset voivat kömpiä takaisin luontoon. Ehjät lehdet kerätään ja kuivataan tai pakastetaan. Ne voi halutessaan hiostaa ennen kuivaamista, jolloin niiden aromi voimistuu.
Kukat maistuvat vaniljalle, ja niitä voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla. Mesiangervoa kannattaa laittaa hieman vähemmän kuin vaniljajauhetta. Kukkien maku on helposti liian vahva, joten laita ensin vain hieman, maista ja laita vähitellen lisää.
Mesiangervon kukilla voi maustaa erilaisia juomia, kuten teetä, mehua, viiniä, likööriä, simaa, olutta ja portviiniä. Kasvin viiden sentin pituisen kukkavarren voi laittaa lasilliseen kylmää vettä ja antaa juoman hautua yön yli. Kukat sopivat myös boolin mausteeksi.
Kukat sopivat erityisen hyvin sellaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, joissa on kermaa tai rahkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

