Britakakku
1980-luvun alussa Kodin Kuvalehdessä oli leivontakilpailu, jonka voitti Brita-torttu. Sen siivittämänä loistavan leivonnaisen maine levisi, ohjetta leivottiin, kopioitiin ja versioitiin oikein urakalla.
Viehko Brita hurmaa yleensä kaikki herkkusuut. Britan hyviä puolia on, ettei sitä tarvitse päällystää eikä koristella. Kuva: Sanne KatainenBritakakku
noin 14 palaa
Ainekset
Pohja
- 125 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 kananmunankeltuaista
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl maitoa
Pinnalle
- 2 kananmunanvalkuaista
- 1 ½ dl sokeria
- 50 g mantelilastuja
- Täyte
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- noin ½ l kotimaisia vadelmia
Valmistusohje
Aloita pinnan marengin vatkaamisesta niin saat tehtyä taikinan välillä vatkaimia pesemättä. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Marenki on valmis, kun seos on jäykkää ja kiiltävää. (Nyt voit jatkaa samoilla vatkaimilla rasvavaahdon tekoa.)
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Levitä taikina leivinpaperin päälle noin 20 x 30 sentin kokoiseksi levyksi.
Levitä marenkivaahto puhtaalla nuolijalla pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä.
Vaahdota kerma ja mausta sokereilla.
Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kermavaahto ja vadelmat. Nosta toinen kakkulevy päälle.
Vinkki!
Vaihtele täytteen marjoja. Lisää täytteeseen raikkaudeksi rahkaa. Voit myös pakastaa pohjan leivinpapereineen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
