Makuelämyksiä grillistä: Näillä vinkeillä onnistut kotitekoisessa makkarassa
Kotitekoinen makkara on kesän ehdoton gourmetherkku, joka tarjoaa kotikokeille mahdollisuuden luovuuteen ja herkullisiin makuelämyksiin.
Kotitekoisen makkaran valmistus päästää luovuuden kukkimaan, sillä makkaramassan sisällössä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Jaana KankaanpääMakkara on paitsi suomalaisten kesän kestosuosikki, myös kotikokkien ja metsästäjien suosima tapa valmistaa liharuokaa.
Kotitekoinen makkara on oikein tehtynä kesän ehdoton gourmetherkku, jonka valmistaminen sujuu oikeilla välineillä varsin vaivattomasti.
Kuten monessa muussakin asiassa, myös makkaran valmistuksessa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Alkuvalmisteluina on hyvä kerätä valmistukseen tarvittavat välineet, joita ovat lihamylly, suppilo, puhdistettu suoli ja tietysti pääraaka-aine eli liha.
Monista kotitalouksista löytyy yleiskone, johon voidaan liittää lihamylly ja makkaran pursotukseen tarkoitettu suppilo.
Makkaran valmistus onnistuu myös hieman nostalgisemmillakin välineillä. Esimerkiksi kirpputoreilla on myynnissä vanhoja käsikäyttöisiä lihamyllyjä, jotka soveltuvat erinomaisesti kotoiseen makkaranvalmistukseen.
Ruoka on aina tekijänsä luomus. Sama linjaus pätee myös makkaran valmistuksessa. Makkaramassaan laitettavissa mausteissa ja täytteissä vain taivas on rajana, mutta usein tässäkin asiassa yksinkertaisuus on kaunista.
Kotitekoinen makkara koostuu perinteisesti lihasta, rasvasta ja mausteista. Makkaran valmistuksessa voi käyttää monenlaista lihaa, kuten possua, nautaa, lammasta, ja riistaa kuten peuraa tai hirveä.
Makkaran mehukkuuden takaa riittävä rasvamäärä. Sopiva rasvapitoisuus on noin 20–30 prosenttia lihan määrästä, jolloin sianliha tai silava ovat hyviä ainesosia.
Mausteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Sopiva kokonaisuus löytyy kokeilemalla. Erilaisten keittokirjojen ohjeissa suositelluiksi mausteiksi nousevat erilaiset yritit, perinteinen paprikajauhe sekä chili.
Makuun voi vaikuttaa myös lisäämällä makkaramassaan sieniä, erilaisia pippureita, olutta tai punaviiniä.
Kotitekoiset makkarat ovat ehdottomasti vaivannäön arvoinen kesäherkku.
Suureen suosioon etenkin metsästäjien keskuudessa nousseisiin ryynimakkaroihin voidaan lisätä perinteisen ohran sijaan joko spelttiä tai riisiä.
Ensi kertaa makkaraa itse valmistavan on kuitenkin syytä katsoa tarkemmat ohjeet maustamisesta ja makkaramassan suoleen pursottamisesta joko keittokirjasta tai netistä löytyvistä opastusvideoista onnistuneen makuelämyksen takaamiseksi.
Valmiit raakamakkarat voi joko pakastaa sellaisenaan tai paistaa kypsäksi. Paistamisen voi suorittaa paistinpannulla tai uunissa.
Mikäli tarkoituksena on laittaa valmistuneet makkarat suoraan grilliin, suosittelevat keittokirjojen ohjeet keittämään makkaroita hetken ennen grillausta, jolloin ne pysyvät paremmin kasassa.
Kotitekoiset makkarat ovat ehdottomasti vaivannäön arvoinen kesäherkku, jota kehtaa tarjota myös kesäiltaa viettämään saapuville ystäville.
Lähteinä käytetty: Kodin Kuvalehden artikkelia, Kotilieden reseptivihkoa ja James Peiskerin sekä Chris Carterin kirjaa Homemade Sausage.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





