Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tällä ohjeella onnistut yllättämään äidin aamulla – Suklaapalojen juju piilee päärynäviilissä

    Merja Barck on opettanut kolme lastaan leipomaan. Taidoista voi olla hyötyä äitienpäivänä.
    Haukiputaalla asuvat Leevi, Samu, Merja ja Tiia Barck leipovat suklaapaloja Merjan ystävän Sannan reseptillä.
    Haukiputaalla asuvat Leevi, Samu, Merja ja Tiia Barck leipovat suklaapaloja Merjan ystävän Sannan reseptillä. Kuva: Kai Tirkkonen
    Suklaapalat katoavat pelliltä nopeasti.
    Suklaapalat katoavat pelliltä nopeasti. Kuva: Kai Tirkkonen

    Oulun Haukiputaalla asuvan Barckin viisihenkisessä perheessä äiti Merja vastaa arjen ruokahuollosta.

    Läheisen alakoulun opettajana hän pääsee aiemmin töistä kuin hänen Oulussa töissä käyvä insinöörimiehensä Harri.

    Keittiö ei kuitenkaan ole yksin Merjan valtakuntaa, vaan lapset auttavat taitojensa mukaan ja Harrikin viikonloppuisin, ellei ole kiinni lasten harrastuksissa.

    "Lapset kuorivat perunoita, paistavat jauhelihaa ja tekevät salaattia", Merja kertoo. Myös keittiön siivous kuuluu lasten tehtäviin.

    Äitienpäivänä Harri sekä lapset Leevi, 12, Samu, 11, ja Tiia, 9, ovat tavallisesti yllättäneet Merjan herkkuaamiaisella.

    "Koira on kantanut aamun Kalevan suussaan minulle", Merja nauraa.

    Jos Merja saa toivoa, äitienpäivän aamiaiseen kuuluu tänä vuonna marjoista, mehusta ja rahkasta valmistettu smoothie, herkkuvoileipä juustolla ja kurkulla, teetä ja "jokin herkku".

    Herkkuyllätystä silmällä pitäen Merja leipoo äitienpäivän alla lastensa kanssa suklaapaloja ystävänsä reseptillä.

    Leipominen on lapsista varsinkin Tiian mielipuuhaa, mutta myös pojat kisaavat, kuka saa sekoittaa taikinaa.

    Taikinaan kuuluu kaksi kananmunaa.

    "Mä haluun rikkoa sen!" Tiia ilmoittaa.

    "Mä laitan toisen!" Leevi varaa.

    Samulla on ässä hihassa.

    "Mä laitan Viiliksen!"

    Päärynänmakuinen viili on reseptin erikoisuus.

    Kun taikina on valmis, se levitetään pellille ja laitetaan uuniin.

    "Toivottavasti muistitte soodan", Merja parahtaa.

    Kyllä laittoivat, sivusta laatua valvonut Harri vakuuttaa.

    Sitten koittaa hauskin osuus: taikina-astian nuoleminen.

    Tiia käy vähän väliä vahtimassa uunissa kypsyvää taikinaa.

    "Taikinassa on kuplia", hän hihkuu innoissaan.

    Barckin perhe pyrkii syömään joka päivä yhdessä lämpimän aterian. Arkisin päivällinen syödään puoli neljän ja viiden välillä.

    Aina yhdessä syöminen ei kuitenkaan onnistu, sillä lapsilla on sähly- ja jalkapalloharjoituksia useana päivänä viikossa.

    Perhe syö tavallista perusruokaa: kanaa, kalaa, jauhelihaa, kasviksia.

    "Lasten mielestä syömme paljon keittoa. Sitä on helppo tehdä iso annos ja lämmittää myöhemmin", Merja perustelee.

    "Kesällä on parempaa ruokaa", Leevi toteaa. Silloin grillataan paljon ja kasviksetkin ovat tuoreita.

    Lempiruuakseen Leevi kertoo kebabin – jos saa sanoa jonkin muunkin kuin kotiruuan.

    Tiia syö mieluiten lohta ja perunamuusia, Samu puolestaan hodareita tai lihapullia.

    Vanhemmat joutuvat miettimään lempiruokaansa pidempään.

    "Kaikki menee, paitsi kasvislasagne", Harri sanoo.

    "Kaikki mitä ei tarvitse tehdä itse", Merja nauraa – vaikka koululla saakin aina toisen tekemän lounaan.

    "Ehkä pihvi ja salaatti", hän vastaa pohdittuaan hetken.

    Suklaapalojen pohja on valmis. Sen jälkeen alkaa päällisen valmistus.

    Vaihe näyttää kriittiseltä ja kokit keskittyvät siihen hartaasti hellan äärellä.

    Päällinen levitetään kuumana kakun päälle. Lopuksi se koristellaan vielä värikkäillä nonparelleilla.

    Lämpöiset suklaapalat sulavat suussa. Kuohkea ja kaunis leivos on kaikkien mieleen.

    Kauan eivät lapset pöydässä ehdi kuitenkaan istua, vaan valoisa ilta jatkuu jalkapalloharjoituksissa ja pihapeleissä.

    Suklaapalat

    Pohja:

    5 dl vehnäjauhoja

    5 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    2 tl soodaa

    2,5 dl vettä

    200 g voita

    4 rkl kaakaojauhetta

    1 tl suolaa

    2 munaa

    1 prk päärynä-Viilistä

    Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri, vaniljasokeri ja sooda. Kiehauta kattilassa vesi, voi, kaakaojauhe ja suola. Sekoita yhteen ja lisää munat ja viili.

    Levitä pellille ja paista 200 asteessa 20–30 minuuttia.

    Päällinen:

    1–2 rkl kaakaota

    2 tl vaniljasokeria

    4 rkl maitoa

    100 g voita

    Kiehauta kaikki aineet kattilassa ja lisää paketti (250 g) tomusokeria. Sekoita tasaiseksi.

    Kaada jäähtyneen pohjan päälle. Koristele nompparelleilla.