
Rinteen tilalla broilerit vaihtuivat kalkkunoihin
Rinteen tilalla Huittisissa broilerit vaihtuivat kalkkunoihin. Samaa he toivoisivat kuluttajilta, jotka eivät hahmota lihalajien eroja niiden useista eroista huolimatta.Huittisissa Pirjo ja Heikki Rinteen tilalla broilerinlihan tuotanto vaihtui isompiin lintuihin 2000-luvun alun kalkkunabuumin innoittamana.
Äkkiä ajatellen voi luulla, että tuotantosuunnan muutos broilereista kalkkunoihin ei ole suuri. Luulo on väärä, sillä lintulajit eroavat toisistaan monin tavoin.
”Yksi suurimmista eroista on tilivälin pituus”, Heikki Rinne toteaa kuivasti.
Broileri kasvaa teuraaksi vajaassa 40 vuorokaudessa, kun kalkkunakana teurastetaan 14 viikon ja -kukko 18 viikon ikäisenä. Vuoden aikana Rinteet ehtivät kasvattaa 2,5 kalkkunaerää.
Kalkkunan ja broilerin liha eroavat toisistaan ravitsemukselliselta koostumukseltaan, rakenteeltaan ja maultaan. Se sisältää vähän energiaa, hyvälaatuista rasvaa, runsaasti proteiinia, painottaa kehittämispäällikkö Sanna Simula Satafood Kehittämisyhdistyksestä.
”Sen lisäksi, että kalkkunalta puuttuu oma tuotemerkki, sitä ei erotella kaupan hyllyissä mitenkään, vaan pakkaukset ovat broilerikyltin alla.”
Gallup Elintarviketiedon mukaan Suomessa tuotettiin kalkkunanlihaa viime vuonna noin 8 miljoonaa kiloa. Määrä on tippunut roimasti 2000-luvun alun kalkkunabuumiin verrattuna. Tuotanto kipusi vuonna 2005 peräti 14 miljoonaan kiloon.
Suomalainen söi kalkkunanlihaa viime vuonna noin 1,7 kiloa. 2000-luvun alkupuoliskolla kulutus oli vielä runsas 2 kiloa vuodessa henkeä kohti.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että viime vuonna broilerinlihaa tuotettiin 99,3 miljoonaa kiloa ja jokainen suomalainen söi sitä lähes 17 kiloa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

